Autovakanties

Categorieën: Autovakanties, Thema's
tui autovakantie

Autovakanties: heerlijk rondcruisen en stoppen waar je wilt

Stel de gps in en ga op stap met jouw trouwe vierwieler. Onderweg maak je samen met het gezin of met vrienden de mooiste herinneringen!

De wekker loopt af, je staat op met kleine oogjes, je rommelt wat in je kast al zoekend naar je paspoort en vliegtickets en je propt nog wat kledij in de koffer. En nu? Snel naar de luchthaven sjeezen, want jouw vliegtuig missen is geen optie. Een vliegreis brengt af en toe stress met zich mee en dat is net wat je tijdens een vakantie wilt ontvluchten.

Kies je graag zelf wanneer je vertrekt? Dan zijn autovakanties voor jou de beste oplossing! Wie herinnert zich nu niet the good old days waarin je met je ouders de wereld ging veroveren per auto? Jij en jouw favoriete knuffelbeer staarden uren uit het raam naar de prachtige landschappen en ‘s middags smulde je van een sandwich belegd met omelet. Aaah, those sweet memories! Wel, je bent nooit te oud of te jong om nieuwe herinneringen te maken en volop te genieten van het leven. Gooi die tank vol en vertrek zorgeloos op vakantie. Jij bepaalt wanneer je vertrekt en wanneer je stopt om een pauze te nemen. Ideaal toch? Daar zijn alleszins een heleboel Belgen het mee eens. Wij zijn namelijk verknocht aan onze auto wanneer we op vakantie gaan. Volgens De Standaard neemt 47 procent van de Belgen de auto om naar hun bestemming te reizen. Samen met onze sympathieke noorderburen zijn we daarmee koplopers in Europa. Dat veel landgenoten voor de auto kiezen is logisch, want het is een gemakkelijk vervoermiddel, zowel voor een vakantie dicht bij huis als eentje verder weg. Bij TravelBird hebben we allerlei bestemmingen voor jou geselecteerd die je vlot met je favoriete vervoermiddel bereikt. Jij hoeft alleen nog de gps juist in te stellen en dan: vamos! Of dat dan a la playa is, kies jij zelf.

Tip: bekijk ook het overzicht van alle themavakanties.

autovakanties

Voorbereiding is alles

Maak een checklijstje en werk dit zorgvuldig af terwijl je de kofferbak vollaadt met alle nodige spulletjes voor onderweg en ter plaatse.

Een perfecte voorbereiding staat gelijk aan een zorgeloze autovakantie!

Tegenwoordig is het blijkbaar ook populairder om te carpoolen naar jouw vakantieoord. Volgens deredactie.be ziet 18 procent van de Belgen het zitten om de wagen met anderen te delen als ze op vakantie gaan. Of je nu je auto al dan niet deelt met anderen, het is belangrijk dat je goed voorbereid bent wanneer je op een autoreis vertrekt. Als je ontspannen vertrekt, zet je meteen de juiste toon voor het verdere verloop van jouw trip. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ruim op tijd over alle reisdocumenten beschikt (vergeet de kids-ID niet) en neem er een kopie van. Ga op voorhand naar de winkel en stel een lijstje op met alle dingen die je nodig hebt voor jouw uitje. En tenslotte: pak je koffers op voorhand in. Dit zijn misschien wat voor de hand liggende tips. No problemo! Hieronder vind je een lijstje met nog wat nuttig advies.

 • Neem een reservesleutel mee. Dat is de tip der tips als je met de auto op vakantie gaat.
 • Op stap met kinderen? Neem enkele kleurboeken en spelletjes mee. Als ze die beu zijn, haal je de draagbare dvd-speler boven.
 • Het heeft geen zin om in één keer naar jouw vakantiebestemming te reizen. Stap af en toe uit je auto, want pauze is belangrijk om weer een fris hoofd te krijgen. En hoe onaangenaam files ook zijn, probeer niet te veel ‘s nachts te rijden. Doe je dit toch, zorg er dan voor dat niet iedereen slaapt en let op voor het energiedipje tussen twee en vier uur.
 • Informeer jezelf op voorhand over de toltarieven en ga na waar je milieustickers moet kleven en waar je een wegenvignet nodig hebt. Vraag ook na of jouw verzekering ook geldig is in de landen waar je doorrijdt en sluit eventueel een aanvullende omnium af.
 • Heel nuttig om even naar te kijken is de druktekalender van de VAB. Hier krijg je een overzicht van de belangrijkste reiswegen in Europa.

Natuurlijk is het ook bijzonder belangrijk dat je auto helemaal reisklaar is! In juli 2015 deed Touring Reisbijstand maar liefst 6358 interventies voor Belgen met problemen in het buitenland, dat schrijft Het Laatste Nieuws. Dat was een stijging met 42% procent tegenover dezelfde periode het jaar ervoor. Hoe kan je problemen met het koelsysteem, de batterij, de koppeling of gewoon motorpech vermijden? Voor je vertrekt ga je best nog eens langs bij de garage voor een klein wagenonderhoud. Tijdens de reis doe je er ook goed aan om zelf regelmatig de koel- en remvloeistof en het oliepeil na te kijken. Zorg er ook voor dat je nooduitrusting (startkabels, gevarendriehoek, fluojasje, EHBO-kit, ... ) compleet is. Safety first!

All you need is that perfect song on that perfect drive to feel infinite.

– Anoniem

Play that funky music

Naar je vakantieoord rijden zonder de juiste muziek is not done! Maak op voorhand een leuke playlist waarop iedereen luidkeels kan meezingen.

Zoals de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen ooit zei: Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek.

Als een vakantie voor jou toch niet compleet is zonder dat je in een vliegtuig hebt gezeten, kan je altijd voor een fly and drive kiezen. Je vliegt dan naar je vakantiebestemming en huurt ter plaatse een auto waarmee je het land doorkruist. Het voordeel van fly en drive is dat je minder lang onderweg bent naar je bestemming en dat je niet de hele tijd op dezelfde locatie moet zitten. Je ontdekt plaatsen die nog niet overspoeld worden door toeristen en leert de lokale cultuur veel beter kennen. Voel je je al aangesproken om jouw innerlijke Dora the Explorer los te laten? TravelBird staat voor je klaar met de beste deals in de mooiste landen. Boek die rondreis van je leven en maak onvergetelijke herinneringen die voer zijn voor amusante verhalen op elk familiefeest!

Om zulke onvergetelijke herinneringen te maken heb je natuurlijk muziek nodig. Let wel op, als je Frankrijk doorkruist met de auto en je naar enkele nummertjes wil luisteren, gebruik dan geen headset, dat is er namelijk verboden, schrijft NRC. Hoe dan ook, muziek is een must op een roadtrip. Vooral als je even niet meer weet wat voor leuks je alweer meemaakte op reis, hoef je niet te panikeren. Als je de weg op gaat met een gepaste playlist, koppel je alle mooie herinneringen gewoon aan de muziek. Inspiratie nodig voor een playlist? Wij stelden er voor jou alvast eentje op die jouw vakantie nog een pak amusanter zal maken.

 1. “Born to Be Wild” van Steppenwolf: hoe kan het ook anders dan dat we met dit nummer deze lijst met roadtripmuziek beginnen? Ramen open en meebrullen!
 2. “Narcotic” van Liquido: als je het deuntje van dit lied hoort, waan je je meteen in een auto terwijl je door het landschap scheurt.
 3. ”Shut up and drive” van Rihanna: misschien niet het beste liedje van miss Rihanna maar wel een leuke om de weg mee op te rijden.
 4. “Hit the road jack” van Ray Charles: het is haast onmogelijk om niet mee te zingen met deze topper.
 5. “Little Red Corvette" van Prince: een ultieme klassieker die op elke road trip lijstje moet staan.
 6. ”Are You Gonna Go My Way” van Lenny Kravitz: onder andere voor de gitaarsolo.
 7. “Sweet Home Alabama" van Lynyrd Skynyrd: iedereen kent de woorden van deze hit.
 8. “I'm gonna be (500 miles)" van The Proclaimers: wie ooit How I Met Your Mother heeft gezien, hoeft verder geen uitleg bij deze one hit wonder.
 9. ”Highway to hell” van AC/DC: jij bent dan wel onderweg naar je droombestemming maar deze oude rockers horen altijd thuis in de auto!
 10. “Fast Car” van Tracy Chapman: soms heb je van die rustigere momentjes waar deze hit goed van pas komt.

App, app and away!

Vergeet kaarten en gidsen: met je smartphone ontdek je in een mum van tijd de hele wereld en met de auto raak je snel op al die plaatsen. Een perfect huwelijk dus!

Wat vooral handig kan zijn tijdens jouw autoreizen, zijn apps. Hieronder vind je er enkele die van pas kunnen komen onderweg.

 • Google Maps: de weg kwijt? Deze app is voor velen ongetwijfeld al een redder in nood geweest. Je kan nu ook bepaalde kaarten offline opslaan voor toekomstig gebruik en ook de navigatiestem is erop vooruitgegaan.
 • Google Translate: lijkt de taal van het land waar je in verblijft wel Chinees voor jou? Google Translate comes to the rescue! Tegenwoordig kan je ook via je camera woorden vertalen.
 • Tripadvisor Offline City Guides: deze app laat je toe om op voorhand reisgidsen te downloaden. De “point me there” functie wijst jou de weg naar bijvoorbeeld een goed restaurant.
 • Find My Car: met de app markeer je je parkeerplaats en bij terugkeer word je vlotjes de weg terug naar jouw auto getoond.
 • Glob Traffic & Radar: voor verkeersinformatie in verschillende landen.

Nu nog beslissen naar waar je op autovakantie wil gaan! Neem een kijkje tussen onze deals en laat je inspireren voor je volgende vakantie. TravelBird heeft voor jou heel wat toppers in de aanbieding!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan