Chateau Versailles nabij Parijs

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.

Hoe kan je het kasteel bezoeken, wat valt er allemaal te zien en waar kan je tickets bestellen om wachtrijen te vermijden? Je komt het allemaal te weten in dit blogartikel.

Een woordje geschiedenis van Versailles

In 1607 kwam Louis XIII naar Versailles voor de jacht op de fazanten, herten en zwijnen die in de bossen rondzwierven. Na zijn kroning in 1610 kwam hij nog meerdere keren terug en besloot hij in 1623 om er een gebouw neer te zetten waar hij tijdens de jacht kon verblijven.

Het was een simpel gebouw, maar in 1631 liet de koning het herbouwen. Het nieuwe gebouw dat in 1634 klaar was, werd uiteindelijk de basis van het paleis dat nu te zien is.

1.1. Verbouwingen en uitbreidingen

Zijn zoon Louis XIV kwam in 1641 voor het eerst in Versailles om te ontsnappen aan de pokkenepidemie die het Saint-Germain-en-Laye paleis had bereikt. Tien jaar later kwam hij terug voor de jacht, waarna hij vaak terug bleef komen.

In 1661 liet hij het paleis uitbreiden, en in 1682 verplaatste de koning het Franse Hof naar Versailles. Tot aan zijn dood in 1715 was er altijd wel een deel van het paleis waar verbouwingen plaatsvonden.

1.2. Het volk in opstand

Na de dood van Louis XIV verplaatste het hof zich naar Vincennes en later naar Parijs, waardoor Versailles in lichte vergetelheid raakte.

Pas in 1722 kwam Louis XV, de nieuwe koning, terug naar Versailles en liet hij de bouwwerken opnieuw starten.

De volgende koning, Louis XVI, spendeerde veel tijd in het paleis en gaf de Petit Trianon aan zijn vrouw Marie-Antoinette.

Uiteindelijk werd de koninklijke familie in oktober 1789 geforceerd door het volk om het paleis te verlaten. Zij waren boos dat Louis XVI en Marie Antoinette in grote luxe woonden terwijl zij zelf amper brood konden kopen.

De eerste verdieping van het paleis

Op de eerste verdieping van het paleis is een tentoonstelling neergezet van Franse schilderijen. Daarnaast is er informatie te vinden over de geschiedenis en de bouw van het paleis.

'Le Grand Appartement du Roi'

De appartementen van de koning zijn 7 luxe ruimtes die gebruikt werden voor parades, feesten en het ontvangen van gasten. De 7 ruimtes zijn vernoemd naar Griekse en Romeinse mythen en tegelijk naar planeten, om zo het thema van de zonnemythologie die aan Versailles verbonden is te versterken.

Zo heb je de Salon d’Hercule, de Salon de l’Abondance, de Salon de Vénus, de Salon de Diane, de Salon de Mars, de Salon de Mercure en de Salon d’Apollon. Alle ruimtes zijn rijkelijk versierd met Italiaanse decoraties, marmeren panelen en schilderijen op de plafonds.

De Spiegelgalerij

Galerie des Glaces ofwel de Spiegelgalerij, is waarschijnlijk de bekendste ruimte van Versailles. De ruimte is 73 meter lang en eert belangrijke politieke, economische en kunstzinnige successen van Frankrijk.

Op het plafond zijn in 30 schilderijen de geschiedenis van Louis XIV te zien. De 17 bogen in de ruimte zijn bedekt met in totaal 357 spiegels die geplaatst waren om te laten zien dat Frankrijk een ware rivaal was voor de Venetiaanse spiegelmarkt.

Openingsuren Kasteel van Versailles

Wil je graag het Kasteel van Versailles bezoeken tijdens je stedentrip Parijs? Het paleis is het gehele jaar door geopend, behalve op maandagen, 25 december, 1 januari en 1 mei.

Van 1 april tot en met 31 oktober

  • Het is van 1 april tot en met 31 oktober elke dinsdag tot en met zondag van 9u tot 18u30 geopend.
  • De tuinen zijn al vanaf 8u te bezichtigen en sluiten pas om 19u30.
  • Het Trianon landgoed opent ’s middags om 12u.

Van 1 november tot en met 31 maart

  • Van 1 november tot en met 31 maart is het paleis van 9u tot 17u30 open en het Trianon landgoed van 12u tot 17u30.
  • De tuinen zijn open van 8u uur tot 18u.

Categorieën


Misschien vind je dit ook interessant:

Citytrip Bologna in Italië

Citytrip Bologna in Italië
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}