Citytrips Berlijn

Categorieën: Citytrips, Duitsland
citytrip berlijn

De Berlijnse muur

Berlijn

Berlijn is een van die steden waar je slechts enkele uurtjes hoeft rond te lopen om je er al volledig thuis te voelen, wat voor soort citytripper je ook bent.

De culturele reiziger zal tijdens een citytrip Berlijn zeker niet teleurgesteld worden. De Dom van Berlijn is met zijn groene koepels een prachtig bouwwerk, de Brandenburger Tor wordt ‘s avonds letterlijk in de spotlights gezet en toont zich dan van zijn mooiste kant, en aan de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie kan je de recente geschiedenis nog echt voelen! Liever een citytrip met het hele gezin? Ook dan is een weekend Berlijn de ideale keuze: ga met de kleintjes naar het Computerspielemuseum, neem ze mee op ontdekkingstocht door een van de twee immense dierentuinen of laat ze helemaal losgaan in het Legoland Discovery Center. Maar ook op culinair vlak is Berlijn meer dan enkel “Bratwurst mit Sauerkraut”: proef een lekkere Kartoffelsuppe (aardappelsoep), waag je eens aan iets anders en bestel een Eisbein (varkensgewricht) of neem deel aan een van de vele Food Walking Tours en ontdek hoe zelfs elke Berlijnse wijk over zijn eigen eetcultuur beschikt!

Berlin on a budget

Een bezoekje aan de Duitse hoofdstad hoeft ook geen gat in je portefeuille te slaan.

In Berlijn citytrip je namelijk de hele stad door voor een appel en een ei, als je dat wil!

Last minute Berlijn gekozen? Dan hebben wij enkele budgetvriendelijke tips voor je op een rijtje gezet:

  • Als eerste is de periode die je kiest zeker van belang. Volgens prijsvergelijkingssite Post Office Travel Money is de kerstperiode de ideale gelegenheid om op citytrip Berlijn te gaan: niet enkel geniet je dan van de prachtige lichtjes en heerlijke geuren van tal van kerstmarktjes, bovendien is het ook nog eens een van de goedkoopste Europese steden om te bezoeken in deze periode!
  • Overal in Berlijn kan je gratis rondleidingen volgen. Een tour door Nieuw, Oud of Alternatief Berlijn: het behoort allemaal tot de mogelijkheden!
  • Even bijkomen van al dat rondwandelen? Niets beter dan een stevig hapje, en waarom eens niet in een speciale setting? Ga naar het Berliner Philharmoniker en geniet, naast het smakelijke eten, van een gratis optreden tijdens een van de lunchconcerten!
  • Ook tal van musea zijn gratis te bezichtigen, maar als laatste tip willen we je graag laten genieten van een prachtig uitzicht. De Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, is op zich al een pareltje, maar het uitzicht vanaf de koepel is dat zeker. En dat alles kosteloos!

Graffitistad

Naast de vele culturele hoogstandjes staat de stad vooral bekend om zijn overvloed aan graffitikunst.

Berlijn wordt daarom vaak de “Hoofdstad van de graffiti” genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets!

Het bekendste en misschien wel mooiste voorbeeld is de East Side Gallery, een oud stuk Berlijnse Muur van 1,3 kilometer waarop niet minder dan 118 graffitikunstenaars hun spuitbussen hebben losgelaten. De meeste kunstwerken gaan dan ook over de politieke ontwikkelingen na de Val van de Muur. Maar deze graffitikunstwerken vind je eigenlijk terug verspreid over heel de stad, vaak op de meest onmogelijk lijkende plaatsen! Uiteraard heeft ook ‘s werelds meest bekende graffitikunstenaar, Banksy, zijn bijdrage hiertoe geleverd. Tijdens zijn tour door de stad in 2003 en 2004 liet hij ongeveer een dertigtal kunstwerken achter, waarvan eentje zelfs vlakbij de Brandenburger Tor. Google heeft zelfs een wandelroute uitgestippeld langs al zijn werken. Een aanrader!

Insider tips

Eventjes zin om van de toeristische paden af te gaan en te verdwalen in een van die charmante steegjes?

Ook dan geven we je graag nog wat tips mee - van de locals natuurlijk!

  • De Duitsers zijn, net zoals wij Belgen, best trots op hun biercultuur. Loop daarom zeker eens binnen bij ‘Aufsturz’ in de Oranienburger Straße: aan de buitenkant oogt het misschien somber, vanbinnen bevindt zich echter het bierparadijs! Meer dan 100 verschillende soorten bier staan er (koel) op je te wachten. Duits bier of Mexicaans? Bananenbier of eerder het zeldzamere gerookte bier? Aan jou de keuze!
  • Ben je een echte pianofan, of hou je gewoon van live muziek met een drankje, ga dan naar de Uferstraße 8, waar je Salon Christophori vindt. Ook dit gebouw is niet meteen indrukwekkend te noemen, aan de binnenzijde is het dat zeker wel: een enorme hal versierd met allerlei (onderdelen van) muziekinstrumenten en verlicht door mooie, oude lampen. Online kan je zelfs gratis je stoelen voor een concertje reserveren!
  • Afsluiten doen we met een zee aan ruimte: het Tempelhof. Vroeger was dit een luchthaven maar sinds 2010 doet het dienst als - jawel - park! Een vreemd, fascinerend gevoel overmant je hier. Het oneindig lijkende uitzicht is op zich al apart te noemen, maar nog bijzonderder: niet elke dag wandel je zomaar in het midden van een landingsbaan zonder problemen!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan