Met de trein naar Berlijn

Categorieën: Citytrips, Duitsland
citytrip berlijn

De Berlijnse muur

Treinrit 

Wie graag ecologisch wilt reizen, kan ervoor kiezen om het vliegtuig te vervangen door de trein. Dat is exact wat wij gedaan hebben. Naar Berlijn reizen met de trein is zeer eenvoudig. Vanuit Brussel kan je de Intercity-Express (ICE) nemen met slechts één overstap in Keulen. Deze hogesnelheidstrein ICE is van die Deutsche Bahn, en zoals veel mensen wel weten, staat Duitsland bekend om zijn stipte treinen. Al moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat onze trein van Keulen naar Berlijn op onze heenreis een kwartier vertraging had. Op de terugreis reed onze trein wel stipt.

Over het comfort in de trein kunnen we niet klagen. Althans in eerste klasse, wat wij hebben gedaan. Elke zitplaats heeft toegang tot een stopcontact en gratis wifi is ook aanwezig. Bovendien komt er iemand langs met maaltijden, drankjes of snacks. Het is wel belangrijk dat je goed op je ticket kijkt welke plaats je toegewezen hebt gekregen. Af en toe weten mensen niet dat er met vaste zitplaatsen wordt gewerkt, waardoor ze op de plaats van iemand anders gaan zitten. Geen ramp, maar wel aangenamer om van de eerste keer juist te zitten. Een zitplaats reserveren is niet mogelijk.

Reizen met de trein heeft ook zijn nadelen. Een eerste nadeel voor sommigen is de reistijd: je bent namelijk een 7-tal uur onderweg naar deze bestemming (vanaf Brussel). Persoonlijk vonden we dit niet erg, integendeel. We zaten op ons gemak in een stille wagon, werkten een beetje of speelden spelletjes. Bovendien rijdt de trein door prachtige landschappen waar je evenals van kunt genieten. Een ander nadeel is de kostprijs. Reizen met de trein is nu eenmaal duurder dan reizen met een vliegtuig. Wij betaalden 135 euro per persoon (heen en terug), maar de prijs varieert wel afhankelijk van de periode en hoe vroeg je boekt.

trein naar berlijn

Accomodatie

Berlijn biedt enorm veel mogelijkheden om te overnachten. Ben je student of wil je graag goedkoper overnachten, dan kan je gemakkelijk een hostel boeken of een kamer huren via airbnb. Geef je liever wat meer geld uit voor meer luxe, dan zijn er genoeg hotels overal in de stad, waar je een kamer kunt boeken.

Hotels

Op booking.com vind je zeer veel hotels, maar één hotel steekt er toch bovenuit: Waldorf Astoria Berlin. Dit is ongetwijfeld het chicste hotel van Berlijn, en je kan er zelf ook gewoon iets gaan drinken. Wie meer wil dan enkel iets drinken, kan er voor een dikke 200 euro per nacht overnachten.

Hostels

Een hostel die we zeker moeten vernoemen is St. Christopher’s Inn Berlin Mitte. Voor slechts een twintigtal euro per nacht is dit een ideaal hostel voor studenten en backpackers. Nog leuker is dat zij een bar hebben, waar je zeer lekker kan eten, drinken, sport kijken en socializen met anderen. Een echte aanrader dus.

Airbnb

Wie liever een eigen kamer of appartement heeft voor een deftige prijs kan zijn zin vinden op airbnb. Daar vind je allerlei goedkope en dure appartementen, afhankelijk van de locatie en aanbiedingen. Zelf hebben we via airbnb een appartementje geboekt in Scheunenviertel, dicht bij de metrohalte Voltastraße. Aan de buitenkant zag het gebouw er een beetje bouwvallig uit. De hoofddeur kon niet meer op slot (waardoor iedereen zomaar binnen kon), en veel deuren in het gebouw hadden inbraaksporen. Desondanks 

airbnb berlijn
airbnb berlijn 2

Cultuuruitstapjes

In de Duitse hoofdstad kan je zeer veel cultuur opsnuiven. Hieronder sommen we enkele bekende plaatsen om te bezoeken.

Holocaustmonument

Het holocaustmonument is waarschijnlijk een van de bekendse geschiedenismonumenten in hartje Berlijn. Op sociale media zie je de 2711 reuzachige betonnen blokken, waar je als bezoeker tussen kan lopen, vaak passeren. Dit monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman, die daarmee de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wou herdenken.

Fernsehturm

Met een hoogte van 368 meter is de Fernsehturm het hoogste gebouw van Berlijn. De toren ligt vrij centraal aan Alexanderplatz. Vanuit de meeste punten van Berlijn is deze toren te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitkijkplatform, dat je kan bezoeken voor 20,50 euro. Vanaf daar kan je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Belangrijk is wel om tijdelijk een ticket te kopen (online is dat het gemakkelijkst). Het aantal mensen dat tegelijk binnen mag is namelijk beperkt, dus kunnen de rijen zich buiten al snel opstapelen.

Fernsehturm Berlijn

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de enige bewaarde stadspoort van Berlijn, en daarmee de belangrijkste poort van deze Stad. De neoclassicistische poort bevindt zich aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de bekende boulevard Unter den Linden. Op de toren staat een beeld van een quadriga met daarin Victoria, de Griekse godin van de overwinning. 

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw is het Duitse parlementsgebouw aan Platz der Republik. Tot 1933 zetelde daar de Reichstag, een voorganger van het huidige parlement, de Bundestag. In 1933 werd het gebouw gedeeltelijk vernield door een brand, nadat Hitler aan de macht was gekomen met zijn partij NSDAP. Het Rijksdaggebouw is een impressionant gebouw en kan je ook gemakkelijk bezoeken. Meer info daarover vind je op https://www.bundestag.de/besucher. 

Musea en gedenkbeelden

Zoals iedereen weet, heeft elke historische stad ook tal van musea. Ook in Berlijn is dat niet anders. Hieronder sommen we enkele bekende musea op.

  1. Het DDR-museum
  2. Het Joodse Museum
  3. De historische controlepost Checkpoint Charlie
  4. Het Slot Charlottenburg (het grootste paleis van Berlijn)
  5. De Berliner Dom

Openbaar vervoer

Je verplaatsen in Berlijn is zeer gemakkelijk. Er zijn namelijk enorm veel opties: tram, bus, trein, metro, taxi, uber, fiets of zelfs een elektrische step. Wij hebben zelf meestal de metro genomen, omdat dat financieel het voordeligst was. Voor 8,80 euro heb je een dagpas (een enkele rit is 3 euro). De metro’s rijden 24/7 en zijn zeer makkelijk te nemen, zeker wanneer je een rechtstreekse verbinding hebt. Enkele keren hebben we ook een Uber genomen. Voor een ritje van een kwartier betaal je ongeveer 12 euro. 

Nachtleven

Je kan niet naar Berlijn gaan zonder ook eens van het nachtleven geproefd te hebben. Maar je weet wel best al op voorhand waar je heen wil. Leuke dance bars en clubs liggen, in tegenstelling tot België, niet allemaal dicht bij elkaar. Omdat we naar dé ultieme bar zochten, zijn we veel tijd verloren met ons te verplaatsen door de gigantische stad.

Een echte aanrader is wel een kroegentocht. Die worden meestal georganiseerd door hostels. Wij hebben zelf een kroegentocht gedaan, en op die manier enkele leuke bars ontdekt en mensen leren kennen. Al moet ik wel zeggen dat de inkomprijs die we betaalden (18 euro per persoon) veel te duur was voor wat we in de plaats kregen. De kroegentocht eindigde in de Matrix Club. Daar moesten we niet aanschuiven omdat we lid waren van de kroegentocht. 

Bedankt NMBS

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan