Citytrips Boedapest

Categorieën: Citytrips, Hongarije
Citytrip Boedapest

Zicht van de Gellértberg in Boedapest

Boedapest

De prachtige Hongaarse hoofdstad wordt in twee delen gesplitst door de Donau. Zowel de Boeda- als de Pestzijde heeft zijn eigen charme!

De Donau is de op een na langste rivier van Europa en is best indrukwekkend om te zien. De rivier doorkruist meerdere Europese steden, alsook de volledige Hongaarse hoofdstad. Meer zelfs, hij scheidt de stad in twee delen, namelijk Boeda en Pest. Op een panoramische foto van de stad kan de Donau dan ook niet ontbreken. Boeda en Pest waren vroeger twee onafhankelijke steden. Toen was enkel Boeda de hoofdstad van Hongarije. Pas in 1873 werden de twee delen samengevoegd, maar daardoor verloren ze uiteraard hun eigenheid niet. Boeda is de groene, heuvelachtige zijde van de stad. Je vindt er de Burcht van Boeda die oorspronkelijk al in de dertiende eeuw gebouwd werd. Dat is typerend aangezien Boeda ook het oudste deel van de twee is. Pest laat zich dan weer omschrijven als de meer industriële, moderne zijde. Het is de kant van de stad waar je het parlement en de universiteit terugvindt. De twee delen van de stad verschillen dus als dag en nacht, maar dat is misschien net de reden waarom het geheel prima werkt. Als je de naam Boedapest in de mond neemt, heb je ook niet het gevoel dat je het over twee afzonderlijke steden hebt. Je hebt zelfs geen deelteken nodig, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij Knokke-Heist. Dat alles maakt het nog vreemder om te vernemen dat vóór de eenmaking men sprak over Pest-Boeda als men het over beide stadsdelen tegelijk had. De artificiële creatie van de stad komt vandaag de dag dus heel natuurlijk over!

Prachtige architectuur

Budapest wordt geroemd om haar meesterlijke architectuur, een van de belangrijkste troeven van de stad!

Iedereen die in Boedapest is geweest kan het beamen: hier vind je de mooiste gebouwen! Van indrukwekkende paleizen tot koffiehuizen in weelderige barokstijl.

Als je het stuk Donau dat door Boedapest loopt afdrijft, zie je het meteen: hier staan enkele architectonische meesterwerken. Aan de oever van de machtige rivier staan immers heel wat iconische gebouwen. Een bekend voorbeeld is het Parlementsgebouw, dat niet alleen als symbool voor de stad, maar als symbool voor heel Hongarije geldt. De kolos aan de Pest-zijde van de stad werd voltooid in 1904. De architect liet zich inspireren door het Engelse Parlementsgebouw in Westminster. Hij ging echter een stap verder en creëerde het grootste regeringsgebouw van Europa, waarvan de meest kenmerkende eigenschap de enorme koepel is. Terwijl je je ogen uitkijkt naar dit neogotische kunstwerk, mis je bijna de Burcht van Boeda die aan de Boeda-zijde van rivier prijkt. Ook dit gebouw is best imposant. Niet alleen beschikt het ook over een enorme koepel die van bijna overal in de stad te zien is, de façade is langer dan 300 meter! Zo is het al iets minder verwonderlijk dat het burchtcomplex maar liefst vier musea huisvest.

Budapest heeft echter veel meer in huis om architectuurliefhebbers te bekoren. Naast de twee kanjers, zijn er ook talloze bruggen die de twee zijden van de stad met elkaar verbinden en die allemaal een unieke stijl hebben. Bekende voorbeelden zijn de Margarethabrug en de Kettingbrug. Bovendien zijn het niet enkel de belangrijke gebouwen die grote architectonische waarde hebben. Zo kan je zomaar eender waar in de stad een koffiehuis binnenwandelen dat blijkt gesierd te zijn met fresco’s en kroonluchters. Het zijn dit soort toevallige ontdekkingen die een citytrip Budapest echt de moeite maken.

Een overvloed aan thermaalbaden

Wat een citytrip Budapest uniek maakt, is dat je reis niet vermoeiend is. Je hebt immers keuze te over aan wellnessoorden en thermaalbaden!

Hotels met wellness, thermaalbaden in authentieke stijl, gezellige buitenzwembaden voor de zomer… In Budapest kan je heerlijk relaxen!

Bijna elke Hongaarse reisgids of -blog die je erop naslaat vermeldt de beroemde thermaalbaden. In Budapest alleen al vind je er meer dan 100, goed voor 70.000 liter water per dag! De baden zijn dan ook vaak uitgebreide complexen waar je naast baden met water van verschillende temperaturen ook wellnessfaciliteiten zoals een sauna of een stoomcabine vindt. Veel van de baden hebben ook een erg specifieke stijl. Neem bijvoorbeeld de Gellértspa. De hele ruimte is bekleed met prachtige mozaïek in Romeinse stijl en het grote centrale zwembad is omgeven door statige zuilen. Het is de ideale plek om even te verpozen na een beklimming van de Gellértheuvel. Het grootste en wellicht meest bekende thermaalbad is het Széchenyibad. Ook in dit gigantische complex kan je perfect tot rust komen in het warme water of net een fikse opkikker krijgen van een ijskoude douche. In de zomermaanden geniet je van het zonnetje in de buitenbaden. Hoewel het een druk bezochte attractie is, vind je langs het enorme bad zeker en vast een goed plekje. Het is niet mogelijk om alle baden hier te vermelden, maar als laatste is ook het Rudasbad een vermelding waard. Het complex is kleiner dan de twee hiervoor vermelde baden, maar het is bekend omdat hier in het weekend geregeld feestjes georganiseerd worden met leuke lichtshows. Een goede tip dus voor wie wil kennismaken met het unieke nachtleven van Budapest!

Eten en drinken in Boedapest

In het stadscentrum van Boedapest vind je restaurantjes en koffiehuizen te over! Dat wordt smullen op je citytrip!

Toen Oostenrijk-Hongarije nog één was, was Boedapest ook stad van keizerin Sisi. Dat verklaart de aanwezigheid van al die keizerlijke koffiehuizen.

De koffiehuizen werden eerder al vermeld omwille van hun magnifieke architectuur, maar uiteraard is het ook erg belangrijk wat je daar dan op je bord krijgt. Vaak is er een gigantische etalage waarin allerlei soorten gebak uitgestald staan. Vooral in de winter is het echt heerlijk om in zo’n majestueus koffiehuis op te warmen met een koffie -eventueel met een likeurtje- of een mok warme chocolademelk. Er is geen betere plek op de wereld waar je in stijl kan toegeven aan de zoete zonde! Maar de keuken in Boedapest houdt uiteraard meer in dan enkel koffie en taart. Zo moet je op tijdens je citytrip Boedapest eens proeven van de Hongaarse specialiteit goulash. Deze pittige paprikasoep wordt niet alleen in restaurants, maar ook op veel marktjes geserveerd. Zo kan je gezellig aan een picknicktafel in de openlucht genieten van deze lekkere maaltijdsoep, die soms gepresenteerd wordt in een uitgehold brood. Verder serveren de restaurants in Boedapest authentieke Hongaarse of Italiaanse keuken. Een goede tip is om te kiezen voor de kleinere restaurantjes. Hier kan je vaak voor weinig geld een lekkere, verse maaltijd verkrijgen die beter smaakt dan in de grotere toeristische restaurants. Een straat met veel leuke eetgelegenheden is de Ráday Utca. In en rond deze straat vind je vast je gading voor een lekker diner met je reisgezelschap! Kortom, Boedapest of Budapest, heerlijk eten zal je er sowieso doen!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan