Citytrips Lille (Rijsel)

Categorieën: Citytrips, Frankrijk
Citytrip Lille

De Vieille Bourse in Lille

Lille

Lille, ook wel bekend als Rijsel, is een nobele onbekende voor de meeste Vlamingen.

Dat terwijl deze gezellige Noord-Franse stad maar net over de grens ligt, op zo’n 20 minuutjes rijden van Kortrijk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Lille op een haar na een Vlaamse stad was geweest, als het niet in de 17de eeuw door de Fransen was veroverd.

Een citytrip in Lille is niet alleen vlak bij huis, je krijgt er ook een heleboel dingen gratis en voor niks bij.

Zo was Lille een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa in 2004, en die cultuur is sindsdien nergens heen gegaan. Je vindt er zelfs meer musea en monumenten dan ooit! Het Louvre Lille bijvoorbeeld, een afvaardiging van het bekende Parijse museum waar je topstukken te zien krijgt uit de enorme collectie van dit wereldberoemde instituut. Of trek naar het minstens even indrukwekkende Palais des Beaux Arts, een van de oudste musea van Frankrijk, waar werken hangen van onder andere Van Gogh en Monet. Wij bij Traveldino begeleiden je graag in de planning van je weekend Lille!

Het historische centrum

Bij een bezoek aan een vreemde stad is het eerste waar je naar op zoek gaat meestal het oude centrum.

Ook tijdens je citytrip Lille raden we je deze logische stap aan.

Op en rond de Grand Place val je namelijk van de ene verbazing in de andere. Het plein zelf is al erg indrukwekkend, met de Oude Beurs en het Belfort die je uitnodigen tot een bezoek, maar natuurlijk ook met de verplichte terrasjes die bij goed weer onweerstaanbaar zijn. Bezoek de vele monumenten zoals de opera, de Kamer van Koophandel, en de Notre Dame de la Treille-kathedraal. Vlakbij vind je ook Vieux-Lille: deze historische volkswijk staat vol met oude huizen en hun pittoreske gevels, waar vaak de leukste winkeltjes achter schuil gaan. Onder andere Charles De Gaulle werd hier geboren, en je kan zijn tot museum omgebouwde geboortehuis bezoeken op de Rue Princesse nummer 9. Wandel vervolgens naar de Place aux Oignons (spreek dat maar eens uit) en ga iets drinken bij Au Vieux de la Vieille, een oude kroeg zoals er niet veel meer van zijn.

Shoppen zit in Lille ingebakken, dat merk je ook wanneer je op de Rue de Béthune rondwandelt tussen de vele aantrekkelijke uitstalramen. Toch een regendruppel gevoeld? Rep je dan naar Euralille, het shopping center naast het station, waar je beschut voor de regen langs de winkels kan struinen.

Onze tips

Naar Lille citytrip je niet zonder eerst wat research te doen!

Daarom hebben wij voor jouw citytrip al wat tips verzameld:

  • Mocht je in het weekend gaan, trek dan zeker naar de wijk Wazemmes, waar elke zondag de markt staat. Hier vind je allerlei plaatselijke specialiteiten zoals oesters, quiche, geitenkaas, maar bijvoorbeeld ook antiek. Ga dus lekker snuffelen tussen de verschillende kraampjes, en laat je verbazen over de veelzijdigheid van het aanbod! In mei passeert in Wazemmes traditioneel het festival “La Louche d’Or”, oftewel de Gouden Lepel, dat volledig rond soep draait!
  • Beklim als de beentjes het toelaten ook het Belfort of Beffroi van Lille. Dan bekijk je je citytrip Rijsel gegarandeerd vanuit een ander perspectief, en bovendien ben je slechts 6 euro lichter voor deze beklimming.
  • Lille is een echte studentenstad, en doordeweeks heeft de stad vanzelfsprekend een losse, jonge sfeer. Wil je ook graag de studentenbuurt opzoeken voor een bescheiden feestje? Dan moet je naar de Rue Solferino, waar alle studentenbars zitten. Iets rustiger aan doen? Dan trek je beter naar de Rue Barre, Rue Bouchers, Rue Basse of Rue Royale.

Eten & drinken

Met al die kleine, charmante straatjes is Lille echt de ideale stad om heerlijk rond te struinen en weg te dromen bij alle historie die je tegenkomt.

Maar heb je ondertussen toch honger gekregen van al dat rondwandelen?

Dan heb je geluk, want in de restaurants van Lille vind je de lekkerste gerechten, en de gastronomische verwennerijen die je tegenkomt hier zijn dan vaak van hoog niveau. De Vlaamse roots van de eetcultuur zijn ook goed te merken, met verschillende lekkere streekbieren en vele varianten op ons eigen stoofvlees. Een aanrader tijdens je weekend Rijsel is de zaterdagse markt op de Place du Concert, waar je naast een hoop ambachtelijke specialiteiten ook de lekkerste gegrilde kippetjes vindt. Volg je neus en je komt ze vanzelf tegen! Of zin om eens lekker extravagant te doen? Breng dan een bezoek aan l’Huîtrière, in de Rue des Chats Bossus. Het gebouw op zich is al een prijs waard, maar de oesters zijn buitenaards. Glaasje champagne erbij, en kijken naar hoe de werknemers met zwarte armen van de inkt de inktvis klaarmaken. Ondertussen lachen de vissen op het wandmozaïek je toe!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan