Citytrips Maastricht

Categorieën: Citytrips, Nederland
Citytrip Maastricht

Zicht op de oude brug van Maastricht

In dit artikel bespreken we de beste ideeën voor citytrips Maastricht. Klaar? Start!

Bekend als de oudste stad van Nederland ligt in het zuiden langs de Maas het prachtige Maastricht. Hier kan je een prachtige citytrip beleven en verschillende bijzondere herinneringen opdoen. 

Geschiedenis van Maastricht

Maastricht is een hele tijd bezet geweest door de Romeinen. Hier kun je dan ook nog altijd de overblijfselen van zien. De oudste brug van Maastricht, de Sint Servaasbrug, heeft in de 13e eeuw de oude Romeinse brug vervangen. Kijk om je heen in het centrum en neem de Middeleeuwse invloeden in je op. Via het stadspark kun je door de Helpoort lopen, het laatste overblijfsel van de oudste stadsmuur van Nederland. Daarnaast is het Stadhuis ook een prachtig 17e-eeuws gebouw. Ga vooral ook de grotten in om de historie van Maastricht te ontdekken.

De mooiste kerken

Naast de oudste stadsmuur, wordt ook gesteld dat de oudste Nederlandse kerk in Maastricht staat. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is gebouwd in de 9e eeuw en is een echte eyecatcher die dagelijks te bezoeken is. Aan het Vrijthof liggen kerken uit de twee oude godsdiensten zij aan zij: het katholicisme en het protestantisme. De oude Sint-Servaasbasiliek heeft alle uitbundige kenmerken van het katholicisme, waar de gotische Sint-Janskerk het sobere protestantisme uitbeeldt. Een hele speciale kerk in Maastricht is de Dominicanenkerk, welke omgebouwd is tot boekhandel.

Natuur rond Maastricht

Wil je even ontsnappen aan het drukke centrum van de stad? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om de natuur op te zoeken. Naast het stadspark kun je een wandeling maken rondom en op de Sint-Pietersberg. Dit prachtige natuurgebied is gemakkelijk zelf te betreden, als je echter de grotten in wilt heb je een gids nodig. Als je hier toch bent, bezoek dan ook Fort Sint Pieter. Dit fort is in de 18e eeuw gebouwd om Maastricht te beschermen. Achter de Sint-Pietersberg kun je door de ENCI groeve lopen, waar tot een aantal jaar geleden 100 jaar lang mergel gewonnen werd. Aan de andere kant van de stad ligt ook het prachtige Frontenpark; ook zeker de moeite waard om een wandeling door te maken!

Cultuur tijdens je citytrip Maastricht

Tijdens je citytrip in Maastricht vind je ook veel cultuur. Het Bonnefantenmuseum is behalve maandag elke dag geopend. Hier wordt een mix van oude en hedendaagse kunst tentoongesteld. Zin in een filmpje? In een oude elektriciteitscentrale is tegenwoordig het Filmhuis Lumière gevestigd. Hier worden geen grote blockbusters afgespeeld, maar juist de nieuwste arthousefilms. Als je bij de Lumière geweest bent, neem dan ook een kijkje bij de Sphinxpassage. Sphinx was vroeger een grote Maastrichtse fabrikant van sanitair producten. Nu de fabriek verdwenen is, is gebouw omgetoverd tot hotel. In de doorloop van de oude fabriek vind je echter een mooie tegelgalerij die de geschiedenis van Maastricht weergeeft. In de buurt van de Lumière en de Sphinxpassage ligt ook het Bassin en de oude jachthaven.

Eten, drinken en winkelen

Het centrum van Maastricht dient zich perfect voor een dagje shoppen. Veel bekende winkels zijn gevestigd in het centrum, maar bezoek vooral ook de kleine boetiekjes in de kleinste steegjes van de stad. Tijdens of na een dag winkelen heb je voldoende keuze aan restaurantjes en barretjes om een hapje te eten of wat te drinken. Aan het Vrijthof, de Markt of het Sint Amorsplein liggen vele terrasjes. In Wyck, aan de andere kant van de Maas, liggen veel hippe tentjes die bij jonge Maastrichtenaren erg populair zijn.

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan