Citytrips Porto

Categorieën: Citytrips, Portugal
Citytrip Porto

De skyline van de Douro Rivier

Verrast zal je zeker zijn, als je hier je eerste stappen zet. Maar weinig steden hebben zo’n uitgebreide waaier aan activiteiten als de tweede grootste stad van Portugal.

Wat voor citytripper je ook bent, deze stad stelt werkelijk niemand teleur. Cultuursnuivers verliezen hun hart in het historische centrum van de stad, dat sinds 1996 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en in 2001 zelfs de titel van Culturele hoofdstad van Europa opleverde. Culinaire reizigers weten hier niet op welk van de ontelbare, gezellige terrasjes eerst neer te ploffen, om eindelijk eens een traditionele Francesinha met een mierzoet glas porto te proeven. Zonnekloppers kunnen in eender welk seizoen een citytrip Porto plannen, aangezien het hier in de winter zelfs nooit echt kouder wordt dan 10°C en zelfs tal van stranden in de dichte omgeving liggen. Maar ook voor een familievakantie is een trip naar Porto een uitstekende keuze, wetende dat de wereldberoemde auteur J.K. Rowling hier ooit woonde en in tal van cafeetjes werkte aan en zelfs inspiratie vond voor haar Harry Potterboeken. Iets wat je zeker terug zal zien in boekwinkel Lello e Irmão, die toch verdacht veel aan de Bibliotheek van Zweinstein doet denken… Of toch eerder aan Olivander’s Toverstokkenwinkel? Oordeel zelf!

Dat deze Portugese stad iets magisch heeft, staat dus zeker vast.

Dat mag ook niet verbazen, aangezien de stad al bewoond wordt sinds de vierde eeuw na Christus.

Vele volkeren drukten dan ook duidelijk hun stempel op deze zuiderse stad. Romeinen, Visigoten, Moren en zelfs de Fransen lieten hier hun sporen na. Een van de oudste delen van de stad is de wijk Ribeira, letterlijk vertaalt als rivieroever, wat natuurlijk de ligging al verraadt. Dit bolwerk van nauwe straatjes, schattige steegjes en steile trappen heeft door de jaren heen zijn charme weten te behouden. Urenlang kan je hier rondslenteren zonder je te vervelen! Maar het absolute hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is toch de prachtige Ponte Luis I. Deze brug verbindt de stad Porto met Vila Nova de Gaia, waar alle portwijnen worden geproduceerd. Het bovendek kan je te voet bereiken, vanwaar je (volgens velen) een van de mooiste uitzichten van Porto er gratis bij krijgt!

Een van de oudste bouwwerken van de stad is de kathedraal Sé, al meer dan 100 jaar een nationaal monument. Gebouwd in de twaalfde eeuw en voltooid een eeuw later, al is het meeste dat je ziet afkomstig uit de 18e eeuw na grondige uitbreidingen. Bezoek zeker ook eens de binnenkant en de omgeving er rond, in de smalle straatjes en steegjes krijg je meteen dat Harry Pottergevoel! Maar de echte J.K. Rowlingfans trekken tijdens een citytrip Porto toch naar het eerder vernoemde Lello e Irmão, door Lonely Planet uitgeroepen tot derde mooiste boekenwinkel ter wereld! Geen wonder dat de Britse schrijfster hier de inspiratie vond voor de eerste drie hoofdstukken van haar allereerste Harry Potterboek...

Tijdens je citytrip Porto mag een bezoekje aan Vila Nova de Gaia dan ook zeker niet ontbreken!

Want eigenlijk wordt dit heerlijke drankje niet in de stad zelf geproduceerd, maar in dit mooie kustplaatsje pal tegenover Porto. Al sinds de 17e eeuw is dit stadje verantwoordelijk voor de verspreiding van het goedje - wereldwijd! Vanaf het klooster Serra do Pilar heb je niet enkel een prachtig uitzicht, aangezien het nog hoger ligt dan de Ponte Luis I, in de kelders zijn zelfs tal van soorten port te proeven. Maar waarom zou je dat eerste glaasje niet houden voor een uitermate Portugese combinatie? Juist ja, Port en Fado! De portzaakjes in Vila Nova de Gaia zijn ontelbaar, maar die eerste slok proeft zo veel beter onder het genot van een Fadoconcert. Ga bijvoorbeeld naar Caves Calem, een prachtige portzaak waar je niet alleen een gegidste rondleiding door de kelders mét proeverij kan volgen, maar ook het wijnmuseum kan bezoeken én achteraf een Fadoconcert kan bijwonen. Wat wil je nog meer?!

Wist je bijvoorbeeld dat niet enkel in Lissabon maar ook in Porto de iconische, gele trams rondrijden?

Maar dat is lang nog niet alles! Want eigenlijk beschikt het hele land over goede verbindingen, en waarom zou jij daar niet van profiteren? Een citytrip Porto is natuurlijk geweldig, maar Portugal heeft nog zoveel meer leuke steden die allen vanuit Porto met de trein te bereiken zijn. Bezoek bijvoorbeeld het wondermooie Sintra, dat jaren geleden dienst deed als zomerverblijf van de Portugese Koninklijke familie en dus helemaal volgebouwd staat met de meest surreële, tot de verbeelding sprekende kastelen en paleizen! De treinrit hiernaartoe duurt ongeveer 3,5 uur. Of waarom niet een dagje naar de hoofdstad? Na slechts 2,5 uurtjes in de trein sta je al in het bruisende Lissabon, klaar om heerlijke pastéis de nata te verorberen! En last but not least: het kleine maar fijne Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal genoemd dankzij de charmante kanaaltjes, bereik je al binnen het half uur. Op naar Porto dus, en de rest!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan