Citytrips Praag

Categorieën: Citytrips, Tjechië
Citytrip Praag

Zicht van de Karelsbrug in Praag

Praag 

Praag is zo’n stad om verliefd op te worden. Winters met een magisch sneeuwtapijt en zomers die je vlinders in je buik geven, Praag is in elk seizoen de moeite waard!

Voor veel mensen is Praag citytrip nummer één voor een winters weekendje. Overal in de stad beginnen lichtjes te branden en er zijn een heleboel leuke kerstmarkten. Bovendien zijn er ook fantastische winkelcentra waar je een tal van pakjes voor onder de kerstboom kan vinden! En als de sneeuwvlokjes beginnen neer te dwarrelen in de oude binnenstad heb je het gevoel dat je de hoofdrol vertolkt in een Disneyfilm. Zo magisch doet de stad met al haar paleizen en magnifieke bruggen aan! Meer dan eens wordt Praag dan ook een sprookjesstad genoemd. Een weekend Praag is dus sowieso een topper in de winter en de eindejaarsperiode, maar uiteraard is het ook een parel in andere seizoenen. Als alles weer begint te bloeien in de lente, fleurt de historische stad met al haar monumenten op. Bovendien stijgen de temperaturen vanaf april weer, met als resultaat behoorlijk warme zomermaanden! Als België weer eens het slachtoffer wordt van druilerige zomerdagen, boek je gewoon een citytrip Praag, zo geniet je opnieuw heerlijk van het zonnetje! Zo’n last minute Praag moet zeker kunnen in om het even welk seizoen!

Geschiedenis troef!

Meer dan door haar uitgesproken seizoenen valt Praag op door haar rijke geschiedenis.

De geschiedenis van Praag is even lang als interessant en valt daarom moeilijk samen te vatten. Misschien lukt het wel aan de hand van enkele historische monumenten uit de stad!

Een van de bekendste Praagse monumenten is de Praagse Burcht. En qua geschiedenis kan dit gebouw wel tellen! De originele constructie uit hout werd al gebouwd in 800 en werd vervangen door een stenen vesting in de elfde eeuw. Het monumentale complex van torentjes, pleinen en paleizen is niet alleen enorm oud, maar ook enorm in omvang! Met een indrukwekkende voorzijde die langer is dan een halve kilometer, kan je hier echt verdwalen. Een van de bekendste steegjes van de burcht is het Gouden Straatje. De eerste verwijzingen naar het steegje dateren uit de zestiende eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef de wereldberoemde schrijver Franz Kafka in een pand in het straatje, vandaag is het een geliefd plekje bij toeristen. In de veertiende eeuw besloot men om een brug te bouwen die de burcht zou verbinden met de oude stad, aangezien de voormalige brug het begeven had. De naam Stenen Brug klinkt wellicht niet bekend in de oren, maar het bouwwerk is wel wereldberoemd onder de naam die het in 1870 kreeg: de Karelsbrug. Het was immers Karel IV die de eerste steen van de brug legde. Karel was eigenlijk een beetje een oude snoeper die maar liefst vier keer huwde, maar door die huwelijken verhoogde hij wel de welvaart in zijn rijk.

In de Oude Stad vind je nog heel wat restanten uit de vroege perioden, maar ook de recente geschiedenis is noemenswaardig. De twintigste eeuw werd getekend door de opeenvolgende bezetting door de Duitsers en de Russen. Praag bleef enigszins gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat de geallieerden de stad niet als Duits gebied zagen. Toch leed de bevolking zwaar. De Praagse Lente van 1968 was bedoeld als vreedzaam protest tegen het communisme, maar werd bloedig neergeslagen. Pas met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eindigde de terreur van het communisme. Op het Wenceslasplein vind je een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van deze donkere periode.

Betaalbare luxe

Praag is helemaal geen dure stad. Daardoor kan je je hier een tikkeltje extra luxe permitteren.

Een citytrip Praag met vlucht, wellness, boottocht of driegangenmenu, het prijskaartje is altijd een aangename verrassing!

Een reisje waarbij je haast nooit “neen” hoeft te zeggen tegen verleidelijke zaken zoals een leuk souvenir, een cruise op de Moldau met bubbels of een dagje wellness, klinkt geweldig nietwaar? Een citytrip Praag biedt al die mogelijkheden. Doordat de prijzen er relatief laag zijn kan je je reis upgraden met een luxehotel met wellnessfaciliteiten, een heerlijk diner en leuke activiteiten zonder dat je je blauw betaalt.

Bovendien biedt de stad ook heel wat mogelijkheden om je even volledig te laten gaan. Je vindt er een aardige hoeveelheid hotels met een eigen spa, de stad telt tal van restaurants waar je met veel klasse kan dineren en je vindt er erg leuke winkelcentra waar je leuke hebbedingen of hippe kleren op de kop kan tikken. Vergeet dus niet voldoende Tsjechische Kronen in te slaan voor je richting Praag trekt! De combinatie van magische paleizen en dat beetje extra luxe zorgt ervoor dat je je echt als een vorst voelt op deze citytrip!

Praag bierstad

Een belangrijk onderdeel van de cultuur van een stad is het lokale eten en drinken. Bij Praag is dat vooral bier!

Als Belgen zijn we misschien een beetje kritisch wanneer het om bier gaat, maar het moet gezegd: Praags bier mag er wezen!

Het is zeker en vast een aanrader: een lokaal biertje bestellen op een Praags terras. Voeg daarom het woord “pivo” alvast toe aan je reisvocabularium. Je moet echter niet schrikken als je een kanjer van een glas bier voorgeschoteld krijgt. Terwijl wij gewoonlijk pintjes van 25 cl drinken, gieten ze in Tsjechië gemakkelijk een halve liter of zelfs een volledige binnen. Een ding is zeker: je dorst zal gelest zijn na een Praags biertje. Bezoek je Praag in mei, dan kan je een bezoek brengen aan het 17-daagse bierfestival in de stad. Daar kan het Duitse Oktoberfest nog een puntje aan zuigen! Even alcohol afgezworen? Dan is ook een bezoek aan een Praags koffiehuis een must! Niet alleen is de koffie er lekker, ook de sfeer is er geweldig. Vaak zijn de huizen stijlvol ingericht en geven ze uitzicht op de mooie stad. Ook dragen ze vaak een rijke geschiedenis met zich mee. Zo zijn er koffiehuizen waar Franz Kafka kind aan huis was en waar hij mijmerend met een kop koffie inspiratie putte voor zijn diepgaande romans. Bier, koffie en een adembenemende geschiedenis, je zou voor minder een weekend Praag boeken! 


LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan