Citytrips Rome

Categorieën: Citytrips, Griekenland
Citytrip Rome

Historische Foro Romano in Rome

Rome

Geniet jij op citytrip vooral van een lekkere gelato of pizza? Of ga je eerder op zoek naar de historische schatten en een ruim aanbod aan cultuur? Het zal je niet verbazen: Rome heeft dit allemaal!

Monumenten zoals het Forum Romanum en het Colosseum staan steevast bovenaan bij de mooiste en meest bezochte van Europa, en dat is terecht! Rome wordt ook wel eens de “eeuwige stad” genoemd, en je vraagt je na een paar stappen in het centrum al niet meer af waarom. Overal ligt het verleden hier voor het oprapen: opeens sta je bijvoorbeeld voor het indrukwekkende Pantheon. Dit gebouw is meer dan 2000 jaar oud en staat nog steeds recht, geen uitzondering in Rome! De koepel van het Pantheon is bovendien de grootste niet-versterkte betonnen koepel ter wereld. Als je bedenkt dat de Romeinen dit al voor elkaar kregen toen de rest van Europa nog in lemen hutten woonde, valt je mond wel even open.

Er zijn maar weinig steden waar je zo makkelijk van attractie naar attractie dwarrelt als in Rome: heel het oude centrum is één grote verzameling wereldberoemde gebouwen. Tussenin zie je ook nog een enorme rijkdom aan historische resten die in eender welke andere stad een eigen museum zouden krijgen. Afhankelijk van waar je hotel ligt heb je hier toch 3 à 4 dagen nodig om alle grote trekpleisters van de stad gezien te hebben op je citytrip. Een kleine opsomming van de belangrijkste!

Historisch Rome

Van de Klassieke Oudheid recht naar de Barok, het kan allemaal op je Rome citytrip!

Hét iconische beeld van Rome, het grootste amfitheater ooit gebouwd, en een van de meest indrukwekkende bewijzen van de Romeinse macht en bouwkunst. Rarara, waar hebben we het over?

Dat allemaal en meer is natuurlijk het Colosseum. Dit gigantische bouwwerk heeft de eeuwen uitstekend doorstaan en is, ondanks schade door aardbevingen en de roof van materialen, nog steeds prachtig om naar te kijken. Het is helemaal niet zo moeilijk voor te stellen dat dit stadion ooit plaats bood aan zo’n 65.000 mensen, die kwamen kijken naar gevechten op leven en dood tussen gladiatoren, maar ook naar theater of executies. Een ongelofelijke historische ervaring, en essentieel voor al wie Rome bezoekt. In de komende 5 jaar wordt het Colosseum trouwens volledig opgeknapt, om weer te kunnen dienen als de arena die het ooit was.

Het Sint-Pietersplein is een van de bekendste pleinen ter wereld, en al honderden jaren het decor voor de pauselijke toespraken. Helemaal compleet wordt het als je de Sint-Pietersbasiliek bereikt aan de overkant van het plein. Deze kerk bevat de resten van de apostel Petrus en staat vol christelijke kunst zoals het baldakijn van Bernini, de pietà van Michelangelo en natuurlijk de bekende Sixtijnse Kapel, ook van de hand van Michelangelo. Deze kapel krijgt zo’n 25.000 bezoekers per dag over de vloer!

De Romeinse culinaire traditie

Als je aan Rome denkt, denk je natuurlijk ook aan de gastronomische traditie van het Italiaanse schiereiland!

Al je favoriete pastagerechten vind je hier zonder problemen, al raden we je wel aan om een eindje weg te wandelen bij de grote attracties en de kleinere restaurantjes op te zoeken.

De onvervalste klassiekers van de Romeinse keuken zijn scaloppine alla romana (hesp, salie en mozzarella gewikkeld in kalfsvlees) of coda alla vaccinara, “ossenstaart op de wijze van de slager”. Het klimaat van de streek brengt trouwens ook uitstekende witte wijnen voort zoals Trebbiano en Malvasia. Ideaal voor bij een spaghetti alla vongole of een pizza frutti di mare!

Als je tijdens je citytrip Rome met vluchten graag eens een typisch Italiaans ijsje eet, raden we je aan af te zakken naar de Via del Vicario, vlak bij het Pantheon en het Italiaanse parlement. Hier vind je het meesterschap van ijsmaker Giolitti, een begrip in Italië! De winkel is praktisch ongewijzigd gebleven sinds ze begin 20ste eeuw geopend werd. Toeristen weten deze plek steevast te vinden, maar dat belet de Romeinen zelf niet om hier nog over de vloer te komen. Je loopt hier zelfs geregeld Italiaanse parlementairen tegen het lijf, die even een gelato komen halen tijdens hun pauze.

Insider tips

Tijdens je laatste citytrip Rome bezocht je de musts, deze keer is het tijd voor de minder bekende plekjes.

Traveldino stuurt je graag op pad met enkele tips, die je veranderen van een toerist in een echte Romein!

  • Bezoek bijvoorbeeld de Porta Portese, waar elke zondag de grootste rommelmarkt van Rome wordt georganiseerd. Een echte belevenis die je een inkijkje biedt in de Romeinse zolders en kelders. Wie weet loop je hier wel een verborgen historisch pareltje tegen het lijf!
  • De wijk rond het indrukwekkende station Termini lijkt misschien op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk, maar wie beter kijkt ziet hier een jonge, hippe beweging ontstaan, met alle gezellige winkeltjes en cafeetjes die je kan verwachten. Voor een verrassend en verfrissend stukje Rome ben je hier aan het juiste adres.
  • Als je op zoek bent naar een verrassend museum, buiten de gebaande paden en zonder al te veel toeristen die je voor de voeten lopen, dan raden we je de Centrale Montemartini aan. In deze oude elektriciteitscentrale worden tussen de gigantische machines kunstwerken uit de depots van de Capitolijnse musea tentoongesteld. Een originele manier van tentoonstellen, met een speciale sfeer die je nergens anders vindt.
  • Nog een laatste tip? Vooruit dan! Probeer niet álles te zien in 2 of 3 dagen, maar maak een realistisch lijstje met de dingen die je écht wilt gezien hebben. Rome is gigantisch, en je wilt niet van hot naar her rennen op je citytrip! Dan rest ons enkel nog te zeggen: “ciao tutti”, en veel plezier in Rome!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan