Citytrips Valencia

Categorieën: Citytrips, Spanje
Citytrip Valencia

De Stad van de Kunst en de Wetenschap, is een van Valencia's meest toonaangevende bezienswaardigheden.

Valencia

Als je dacht dat Barcelona de enige Spaanse stad aan het strand was, think again! Ook in Valencia loop je gewoon van een drukke winkelstraat rechtstreeks het strand op.

Heb je Gaudí’s Sagrada Familia dus al mogen aanschouwen en is Spanje voor jou echt de place to be, overweeg dan absoluut een citytrip Valencia. Het is niet enkel de op twee na grootste stad van Spanje, dankzij de ligging aan de Costa del Azahar geniet je hier het hele jaar door van een heerlijk mediterraans klimaat. Zelfs in het putje van de winter zakt het kwik hier amper onder de 15 graden! Ideaal dus om in eender welk seizoen even naar het zonnige zuiden te trekken en met je voetjes door het Valenciaanse zand te ploeteren. Veel landgenoten vonden dan ook al hun weg naar deze prachtige stad, en niet enkel voor een weekend Valencia. Uit cijfers blijkt zelfs dat Belgen gemiddeld 6 dagen in de “sinaasappelstad” verblijven. Tijd genoeg dus om zowel de stad als het strand uitgebreid te verkennen!

Thuisstad van paella

Natuurlijk is Valencia veel meer dan enkel een stad gelegen aan het strand.

Valencia is een stad die je moet proeven. Wist je bijvoorbeeld al dat het bekendste Spaanse gerecht, paella, hiervandaan komt?

Van simpel boerengerecht tot een waar feestmaaltijd: als we denken aan een typisch Spaans gerecht, is paella bij velen het eerste waar ze aan denken. Geen verrassing, als je weet dat de typische paella-rijst al sinds de 8e eeuw gekweekt wordt. Sindsdien zijn talloze vormen van deze overheerlijke schotel ontstaan: Paella de Marisco of Paella Marinera, met tal van vis en schaaldieren, Paella Mixta’s met zowel vis als vlees en zelfs vegetarische paella’s, waar het vlees en de vis meestal vervangen wordt door artisjokken.

Maar eigenlijk kan je in deze stad niet anders dan een typische Paella Valenciana te bestellen! De basis is natuurlijk hetzelfde, al kom je in deze paella ook stukjes konijn tegen. Ook goed om te weten: vaak wordt deze paella gemaakt met slakken. Wil je die liever niet in je maaltijd, leer dan alvast de zin “sin caracoles, por favor” van buiten!

Ciudad de las Artes y Ciencias

Valencia is een enorm historische stad, maar ook aan moderne architectuur ontbreekt het hier niet.

Historisch en futuristisch gaan in deze stad hand in hand. De gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias zijn hier het perfecte voorbeeld van.

Dit complex, vertaald als ‘de Stad van Kunst en Wetenschap’, is een cultureel-wetenschappelijk centrum dat bestaat uit 7 hypermoderne gebouwen. De constructie van het eerste gebouw begon in 1996 en ‘slechts’ 13 jaar later, in 2009, werd het zevende en voorlopig laatste gebouw geopend. Je vindt er onder andere een wetenschapsmuseum, een cinema, operagebouw, planetarium, evenementenhal en zelfs een prachtige wandelpromenade van 320 meter lang, omgeven met een botanische tuin, palmbomen, inheemse planten en kunstwerken van lokale kunstenaars. De Pont de l’Assut de l’Or, dat zo goed als het gehele complex overbrugt, is met zijn 125 meter ook meteen het hoogste punt van de stad!

Tips

Van strand tot eeuwenoude gebouwen, van romantiek tot bruisende feestjes, in Valencia vind je het allemaal.

Maar met de tips die wij je nog meegeven, mis je niets tijdens je citytrip Valencia!

  • In Valencia citytrip je zo goed als altijd onder een heerlijk Spaans zonnetje. Wil jij ten volle genieten van het strand? Tussen maart en november zakt de gemiddelde temperatuur nooit lager dan 20 graden!
  • Als je een typisch Spaans feest wil meemaken, trek dan tussen de laatste zondag van februari en 19 maart naar Valencia. Las Fallas, het grootste en - toegegeven - meest bizarre feest van de stad, trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit alle windstreken. Versierde praalwagens, prachtige klederdrachten, gigantische paellaschotels op elke straathoek en met als hoogtepunt het verbranden van ruim 600 houten en piepschuimen poppen!
  • Geschiedenisfans opgelet! Valencia bestaat al sinds 138 v.C., dus werkelijk overal rondom je vind je de mooiste gebouwen. Enkele voorbeeldjes: de Torres de Serranos, La Lonja de la Seda (UNESCO-erfgoed) en het prachtige stadhuis.
  • De Kathedraal van Valencia is ook zeker een bezoekje waard. Hij staat vooral bekend als bewaarplaats van een heilige graal, maar het gebouw op zich is ook al een bezienswaardigheid, met zijn mengeling van gotische, romaanse en barokstijlen. Ooit was dit zelfs een moskee!
  • Tot slot raden we je ook nog een avondwandeling aan door de haven van de stad. Ook hier vind je mooie moderne gebouwen, al is het mooiste natuurlijk om hier ergens op een bankje neer te strijken en de zon te zien zakken achter de masten van de zeilboten…

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan