Citytrips Venetie

Categorieën: Citytrips, Italië
Citytrip Venetië

Panoramisch zicht vanuit het Canal Grande met het bekende Rialto Brug, Venetië

Venetië

Neem je geliefde tijdens het landen maar stevig vast, want in deze stad op het water word je overspoeld door romantiek!

UNESCO-werelderfgoed, thuisstad van het Muranoglas, van componist Antonio Vivaldi, van ontdekkingsreiziger Marco Polo en vrouwenveroveraar Giacomo Casanova, maar ook het decor van 3 toneelstukken van Shakespeare en zelfs evenveel James Bondfilms: beroemde namen in overvloed, maar zelfs de bekendste personen en hun mooiste omschrijvingen kunnen de pracht en charme van deze stad geen eer aandoen. Iets wat je meteen beseft, als je hier weer een hoekje omgaat en je vergaapt aan een eeuwenoud, majestueus gebouw. Als je weer een kanaaltje oversteekt via een van de 400 romantische bruggetjes. Of als je een van de vele winkeltjes binnenloopt en de rijkelijk versierde Venetiaanse maskers en glazen voor het eerst ziet. Kortom, een stad die zo boordevol romantiek, cultuur, historie en zelfs magie zit, moet je gewoon met eigen ogen aanschouwd hebben!

Eilandhoppen

Venetië: stad op het water

Venetië is zo divers dat bijna elk eilandje zijn eigen historie en tradities heeft.

De lagune van Venetië bestaat immers uit meerdere eilanden, elk met zijn eigen troeven. Ideaal dus om van eiland naar eiland te hoppen! Denk bijvoorbeeld maar aan Murano, ten noordoosten van Venetië, wereldberoemd dankzij het glas dat er gemaakt wordt en al bewoond wordt sinds de 6e eeuw. Vanaf de 13e eeuw werden glasblazers steevast verbannen naar dit eiland. Niet enkel voor de brandveiligheid, maar ook om het geheim van het glasblazen beter te kunnen bewaren. Ook het bijna gelijknamige Burano, dat nog iets noordoostelijker gelegen is en vooral bekend is dankzij de kleurrijke gebouwen, kent een traditie die uitgemond is tot een kostbaar en gewild product: kant. Hier gaan de vrouwen namelijk buiten zitten kantklossen, als de mannen eropuit trekken om vis te gaan vangen. Een wondermooi zicht, die kantklossende dames voor die prachtig gekleurde huisjes!

Even aan het strand liggen tijdens je weekend Venetië? Ook dat kan! Op het eiland Lido zijn twee grote openbare stranden, waar je terecht kan voor een lekker lui namiddagje. Maar ook het minuscule San Giorgio Maggiore, gelegen pal onder Venetië, is zeker een bezoekje waard. Alleen de prachtige 16e-eeuwse kerk die er staat is een bezoekje al waard! Al is het zicht van hieruit op de lagune van Venetië ook zeker niet mis...

Carnaval

Staat het nog niet op je bucketlist, voeg het dan maar snel toe: het carnaval van Venetië!

Nergens anders in Europa loop je zulke weelderig versierde mensen tegen het lijf als tijdens dit wereldberoemde evenement.

Het Venetiaanse carnaval is, net zoals de rest van de stad, eeuwenoud. Al sinds de 13e eeuw wordt dit feest gevierd, en hoe! Waarom die maskers, vraag je je af? Simpel: op die manier was iedereen anoniem en dus ook gelijk voor de wet, wat betekende dat een simpele visser zomaar een praatje kon slaan met een exotische prinses! Tijdens het bewind van Napoleon werd het carnaval echter 2 eeuwen afgeschaft, maar halverwege de 20e eeuw werd het nieuw leven ingeblazen. Ook vandaag trekt dit volksfeest massa’s mensen, die allen een stukje van de feesten, bals, voorstellingen en kostuums willen meepikken. Wil je dit 12-daagse festival graag eens meemaken, hou dan wel rekening met een iets duurder verblijf. Ook handig om te weten: elk jaar heeft een verschillend thema. Hier kan je dus niet zomaar komen opdagen in je clownskostuum!

Tips

In een stad als Venetië citytrip je natuurlijk het liefste op je eigen tempo.

Met onderstaande tips ben je zeker dat jouw verblijf in Venetië onvergetelijk wordt.

  • Graag het Venetiaans carnaval bijwonen? Het feest duurt 12 dagen en begint elk jaar op een andere datum. Wat wel vastligt, is dat de laatste dag van de festiviteiten altijd de dag voor Aswoensdag is.
  • Wil je je geliefde voor eeuwig aan je binden? Huur dan vlak voor zonsondergang een gondeltje en zorg dat je, als de zon werkelijk ondergaat, onder de Brug der Zuchten doorvaart. Volgens de lokale legende gaan jij en je wederhelft nooit meer uit elkaar als jullie net dán kussen!
  • Nog een brug die zeker de moeite waard is, is de Rialtobrug. Volgens velen veruit de mooiste brug in Venetië. Wat zeker vaststaat is dat het de bekendste van de vier is die het Canal Grande overspant. Vlij jezelf hier neer op een terrasje en beeld je in hoe de Venetianen in 1591 de opening van deze brug meemaakten.
  • De drukte vermijden? Tussen mei en september is het hier traditioneel het drukst. Toch graag een beetje warmte tijdens jouw stedentrip Venetië? In april en oktober is het hier gemiddeld nog steeds 19°C!
  • Natuurlijk mogen ook het San Marcoplein en zijn basiliek, een gondeltochtje doorheen het historische centrum en een bezoekje aan de Basiliek van Santa Maria della Salute niet ontbreken!LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

De Berlijnse muurTreinrit Wie graag ecologisch wilt reizen, kan