
Met een fietsvakantie zie je méér
Spring op je fonkelende tweewieler en beleef de perfecte fietsvakantie. Op de fiets proef je het mooiste van binnen- en buitenland!
Tip: bekijk ook het overzicht van alle themavakanties.
Fietsen is vrijheid
Je voelt de wind door je haren, je ziet de mooiste landschappen langs je voorbijglijden en je bepaalt je eigen tempo: fietsen is vrij zijn!
Wie een actieve vakantie zoekt, heeft de keuze uit een brede waaier aan mogelijkheden: met de rugzak en de tent op stap, bergen beklimmen, kanovaren op een idyllisch meer, van verblijfplaats naar verblijfplaats fietsen of een beetje van dat alles combineren met een vaste uitvalsbasis. Fietsvakanties zijn in elk geval erg populair bij het grote publiek. Een van de belangrijkste redenen van die populariteit is de grote vrijheid die je op je tweewieler hebt. Je legt heel wat langere afstanden af dan te voet, en tegelijkertijd geniet je optimaal van het landschap om je heen. En op elk moment kan je van je stalen ros afstappen voor een terrasje, een pauze of een kleine zijuitstap. Je route is flexibel en het onderweg zijn vormt een bestemming op zich. Een lekke band af en toe neem je er dan met plezier bij.
Flexibiliteit en vrijheid zijn niet de enige troeven van een uitstap op de fiets. Je combineert ook een ontspannende vakantie met een gezonde portie lichaamsbeweging. Buitenlucht en sport vormen twee heilzame componenten van dit type vakantie. Niet alleen jijzelf, maar ook het milieu vaart wel bij je keuze voor de fiets. Bovendien kan je een fietsreis budgetvriendelijk houden. Je hoeft immers geen dure brandstofrekening te betalen, een goed gevulde drinkbus met water en een energievolle maaltijd af en toe volstaan om je bolide gaande te houden.

Ontdek in Nederland de talrijke fietsroutes door de natuur
Waarheen voert de tocht?
Vlak fietsland of stevige kuitenbijters: boeiende fietslandschappen vind je op de meest onverwachte plekken
Fietsen kan je in principe overal. Maar waar liggen nu de mooiste plekjes om met je tweewieler te verkennen?
In eigen land liggen al enkele mooie pareltjes van fietsstreken. Het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk leidt al enkele jaren dagelijks heel wat fietsers veilig langs de mooiste fietspaden. In het totaal is dat knooppuntennetwerk goed voor meer dan 14.000 km aan fietsroutes in Vlaanderen. Wie een stevige uitdaging wil, kan de Ronde van Vlaanderen achternagaan en de Vlaamse Ardennen trotseren. De legendarische kasseistroken en verraderlijke hellingen zorgen voor een onvergetelijke tocht! Vlak fietsland heb je dan weer aan de kust, waar mensen van alle leeftijden fietsen op de dijk of door de polders.
Ook buiten de landsgrenzen ligt nog een zo goed als oneindige hoeveelheid fietsplezier. Nederland is wereldberoemd als fietsland en staat bekend om de nette en goed onderhouden fietspaden. Ook in Duitsland is fietsen een echte aanrader. Een stevige en sportieve fiets is hier een must, want steile hellingen en heuvelruggen maken het de fietser niet gemakkelijk.

Bicycles have no walls
– Paul Cornish

Om te fietsen... klaar... start!
Met deze tips verschijn je goed voorbereid aan de start van je fietsavontuur
Fietsreizen vereisen een goede voorbereiding. Voor je kan vertrekken, moet je namelijk een heleboel spullen verzamelen en plannen maken om je fietstocht als gesmeerd te laten verlopen. Hier volgen enkele tips om onverwachte obstakels te vermijden!
- Plan je een langere fietsvakantie? Test dan op voorhand even je conditie uit met een dagtocht. Gemiddeld kan een fietser op een dag vijftig tot honderd kilometer afleggen, maar hou er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde tempo heeft. Het is dus nuttig om voordien een idee te hebben van de afstand die jij op een dag ziet zitten.
- Eens je weet hoe lang jouw dagtochten mogen zijn, kan het plannen beginnen. In Vlaanderen bestaat een handig en goed uitgewerkt fietsknooppuntennetwerk, dat je helpt om mooie routes uit te stippelen. Dankzij de gratis app 'ViaFiets' kan je bovendien je route en kaarten op je smartphone laden en loop je geen gevaar om te verdwalen. Ook in het buitenland zijn dikwijls fietsroutes en -netwerken beschikbaar. Die zorgen dat je langs de beste fietswegen passeert.
- Laat een fietsenmaker voor je vertrek naar je tweewieler kijken en hem tiptop in orde brengen. Niets is zo vervelend als technische pannes die voorkomen hadden kunnen worden!
- Volgende stap: inpakken. Wat neem je mee op de fiets? Zorg dat je niet te zwaar beladen bent, maar vergeet ook enkele belangrijk zaken niet. Een fietspomp en een bandenreparatiekit zijn uiteraard geen overbodige luxe. En better safe than sorry, dus neem ook die helm maar mee!
- Denk vooraf even na over eten en drinken. Ben je soms lange tijd ver weg van de bewoonde wereld, of blijf je in de buurt van supermarkten? In het laatste geval hoef je niet te veel eten en drinken mee te nemen, in het eerste geval zorg je beter voor voldoende water en voedsel.
- Ook al ben je van plan om rustig aan te fietsen, je kleding pas je best aan de sportinspanning aan. Gespecialiseerde sportwinkels verkopen erg handige fietsbroeken en andere uitrusting, die je tocht alleen maar aangenamer zullen maken. Ervaren fietsers raden aan om als eerste laag echte fietskleding te dragen. Als tweede laag kan je dat eventueel nog combineren met modieuze kleding, zodat je ook netjes voor de dag kan komen.
- Klaar voor de start? Pomp die banden nog even op, en je kan vertrekken!