Alles wat je moet weten voor je reis naar Israël (het Heilig Land)
De grote verscheidenheid aan landschappen en klimaten maken van Israël reizen een plaats met ontelbare ontdekkingsmogelijkheden. Van besneeuwde bergtoppen en groene vruchtbare valleien in het noorden, via de prachtige Negevwoestijn in het zuiden, tot betoverende zandstranden aan de Middellandse en de Rode Zee. U vindt het allemaal in dit prachtige land!
Reizen naar Israël is een ontdekking van een smeltkroes aan volkeren en culturen, en de bakermat van de drie grote wereldreligies. Niet alleen joden, maar ook christenen en moslims hebben er hun thuis gevonden. Unesco heeft tal van sites op haar werelderfgoedlijst geplaatst. Denk maar aan de Oude Stad en de stadsmuren van Jeruzalem. Een reden te meer om dit land van melk en honing te bezoeken!
Geen land ter wereld speelt al zo lang een rol in de wereldgeschiedenis als Israël. Met een smeltkroes aan culturen, heerlijke palmenstranden, de stilte van de woestijn, de Dode Zee, eeuwenoude ruïnes en het levendige Tel Aviv is dit bovendien een niet te missen bestemming in het Midden-Oosten.
Vluchten naar Israël
Wij vlogen naar Israël met de nationale luchtvaartmaatschappij El Al.
We reisden mee met een gezelschap bedevaarders (Montfort) die in Israël en Palestina alle belangrijke historische steden gingen bezoeken. De reden waarom je Israël het best bezoekt met een groepsreis, is het gemak waarmee je de grens tussen Palestina en Israël kan oversteken. Immers: verschillende belangrijke religieuze trekpleisters liggen in Palestijns gebied zoals Jericho (de oudste en tevens ook laagste stad ter wereld) en Bethlehem (de geboorteplek van Jezus).
In de voetsporen van Jezus
Je kan niet aan Israël denken zonder aan religie te denken. Om die reden leek het ons interessant om Israël in de voetsporen van Jezus te leren kennen, die met zijn woorden en charisma meer dan 2000 jaar geleden de wereld liet kennismaken met één God (waar er voordien altijd meerdere Goden waren).
Bethlehem
We beginnen de rondreis in Bethlehem: de plek waar Jezus is geboren. Op de plek waar Maria Jezus op de wereld zette, staat vandaag een enorme kathedraal.
Bethlehem situeert zich in Palestina (Westelijke Jordaanoever / West Bank), op maar 10 kilometer van hoofdstad Jeruzalem. Je raakt niet in Bethlemem zonder een strengbewaakte grens over te steken. Reis dus altijd in groep, want als je alleen reist krijg je gegarandeerd te maken met meer lastige en stresserende vragen van zwaarbewapende Israëlische grenswachters.

Jericho
Vlakbij Jeruzalem bevindt zich Jericho: deze stad is naar verluidt de oudste stad ter wereld (er zijn sporen die terugkeren tot 11.000 jaar geleden). Tevens is Jericho de meest laaggelegen stad ter wereld: maar liefst 258 meter onder de zeespiegel.
Ook Jericho ligt in de Westelijke Jordaanoever en door hierheen te rijden, verlaat je in principe Israël en treed je Palestina binnen. Bereid je dus voor op een grenscontrole door zwaarbewapende soldaten. Doe deze reis liefst in groep zodat je je meer op je gemak voelt en je minder lastige vragen voorgeschoteld krijgt.
In Jericho speelde het beroemde verhaal van de Joodse oppertollenaar Zacheüs af. Toen Jezus in Jericho kwam, wilde Zacheüs te weten komen wat voor iemand hij was. Vanwege de grote menigte en omdat hij klein van stuk was, liep hij vooruit en klom in een vijgenboom. Toen Jezus daar langskwam, keek hij naar boven en vroeg hij hem naar beneden te komen omdat hij in zijn huis wilde verblijven. Uiteindelijk gaf Zacheüs de helft van zijn bezittingen aan de armen, en alles wat hij had afgeperst, vergoedde hij viervoudig.
De boom waarin Zacheüs zat, is nog altijd te bewonderen, hoewel het vermoedelijk gaat om een meer "recente" versie van misschien maar 500 of 1000 jaar oud in plaats van 2000 jaar oud.
Nazareth
Tot hij 33 was, woonde Jezus in Nazareth en was hij een eenvoudige timmerman. Vandaag is Nazareth een grote stad en volledig islamistisch: je vindt hier geen Joden, hoewel de stad wel in Israël ligt. Zo zie je maar dat Israël ingewikkelder is dan je zou denken. Niet alle steden in Israël worden geclaimd door Joden.
In Nazareth kreeg Maria van de Heilige Geest te horen dat zij een zoon zou krijgen via een onbevlekte ontvangenis en dat zij hem Jezus moest noemen... Ik was er niet bij en kan dit verhaal niet verifiëren, maar wat ik wel weet is dat op de plek waar deze gebeurtenis zou plaatsgevonden hebben, nu een enorme kathedraal is gebouwd.

Altijd kerstmis
Nazareth is een moderne stad waar het altijd kerstmis is: op welk terras je ook zit, je zal gezellige kerstlichtjes zien ondanks de hoge temperaturen van 30 à 35 graden.

Eén van de meer interessante bezienswaardigheden in Nazareth is een oud badhuis waar Jezus nog regelmatig ging baden. Het badhuis is er nog altijd op de dag van vandaag! Nu kan je in de kelders een gezellig wijntje drinken en meer te weten komen over de geschiedenis van het badhuis.
Jeruzalem
De laatste plaats waar we absoluut moeten halt houden in onze reis in Israël, is natuurlijk Jeruzalem. Ook in de Romeinse tijd was dit één van de grootste steden in de regio. Hier moest Jezus met het kruis van de Olijfberg doorheen de straten van Jeruzalem lopen, waarna hij werd gekruisigd.
Jeruzalem is een hypermoderne stad die is opgedeeld in een deel voor de Palestijnen en een deel voor de Israëli. De oude stad is voor een groot deel Palestijns terwijl de Joden alle omliggende regio's van Jeruzalem hebben. Je merkt dat Joden en Palestijnen niet vaak de grens oversteken naar het territorium van de andere partij, hoewel hier in Jeruzalem geen grensbewaking is en je eenvoudig van Israël in Palestina kan "wandelen" zonder dat je het beseft.
Eén van de bekendste symbolen van Jeruzalem is de Joodse Klaagmuur. In deze muur kan je briefjes stoppen met wensen en hier sta je volgens de Joden het dichtst bij God. De muur is een restant van wat ooit een grote Joodse tempel was, meer dan 2000 jaar geleden, tot deze werd verwoest door de Romeinen.
