Uit eten in België

Categorieën: België, Dichtbijvakantie
  • Home
  • Uit eten in België
Uit eten in België

Verwen jezelf, je geliefde en je smaakpapillen met een heerlijk avondje uit. Ga uit eten met Traveldino!

Of je nu een regelmatige restaurantganger bent of eerder occasioneel uit eten gaat, de keuze voor het ene restaurant of het andere gaat gewoonlijk niet over een nacht ijs.

Tip: lees ook ons artikel over vakanties in België

Wie ervoor kiest om een avondje op restaurant te gaan, verwacht een zekere standaard. Een avondje uit eten staat of valt immers met de kwaliteit van het restaurant. Verzorgde gerechten, vriendelijke bediening en een aangenaam interieur zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagde avond. Menig restaurantganger worstelt dan ook met de vraag bij welke zaak hij het best een tafeltje reserveert. Er zijn verschillende strategieën om goede restaurants te vinden: vertrouwen op vroegere ervaringen, tips inzamelen van vrienden en kennissen, het internet afschuimen naar recensies... Enkele instanties kunnen hier echter ook hulp bieden. Restaurantgidsen zoals Michelin en GaultMillau kunnen bijvoorbeeld een goede maatstaf zijn. Professionele restaurantbezoekers reizen het land rond en beoordelen tientallen restaurants. Een positieve beoordeling in deze gidsen garandeert dan ook een zekere kwaliteit. 

Restaurantredenen

Duizend en een redenen zijn goed om uit eten te gaan

Een bijzonder feest, een zakenlunch of gewoon omdat het kan: op restaurant gaan doen we bij grote en kleine gebeurtenissen.

Dat een avondje uit eten op restaurant populair is voor verliefde koppels, blijkt eens zo duidelijk op Valentijn, de hoogdag van de romantiek. Een onderzoek van MasterCard toonde aan dat voor Belgische koppels een romantische restaurantbezoek met voorsprong op een stond als favoriet Valentijnscadeau. Laat die lieve kaartjes, dure juwelen en bloemen dus maar achterwege, een diner met z'n tweetjes blijkt het populairste geschenkje voor Valentijn te zijn.

Romantische motieven zijn echter niet noodzakelijk voor een etentje in een gezellig restaurant. Heb je iets te vieren, dan is het glas heffen op restaurant traditioneel een geslaagde manier om een heuglijke gebeurtenis niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Verjaardagen, promoties of je kind dat afstudeert: heel wat gebeurtenissen vragen om de gepaste aandacht. Misschien plan je wel een zakendiner om die langverwachte deal af te ronden. Maar om eerlijk te zijn, af en toe heb je geen enkele reden nodig en wil je gewoon een keertje niet zelf voor het eten instaan. Ook dan is een restaurantbezoek de gedroomde oplossing. Zonder zorgen bestel je je favoriete gerecht en met een lekker wijntje erbij is het diner geslaagd.

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.

– Virginia Woolf

Wist je dat?

Enkele weetjes waarmee je tijdens je tafelgesprekken geleerd uit de hoek kan komen

Het overkomt iedereen wel een keertje: tijdens het dineren valt het gesprek stil. Hier zijn enkele weetjes waarmee je je tafelgenoten aangenaam kan verrassen.

  • Wist je dat het oudste restaurant ter wereld in Madrid staat? Het Guinness Book of Records kent die titel toe aan restaurant Botín, dat al sinds 1725 maaltijden serveert.
  • Als Belgen op restaurant gaan, doen ze dat het liefst met hun partner (57%). Op plaats twee en drie van onze favoriete tafelgenoten staan vrienden (20%) en familie (15%). Dat bleek in 2013 uit een onderzoek van de vakbeurs Horeca Life.
  • Het internet is een goede populaire manier om je eetgelegenheid te vinden. 9 op 10 Belgen zoeken immers de meest gezellige restaurants via het wereldwijde web.
  • Bier of wijn? Het perfecte drankje vinden bij je maaltijd, is geen sinecure. Zo'n 1 Belg op 3 kiest voor bier op restaurant, zo meldt De Standaard.
  • Snel een fotootje van je eten nemen om te delen op de sociale media? In Tel Aviv serveert een restaurant je maaltijden op speciaal ontworpen Instagramborden. Dankzij de vorm en de kleuren ziet elk gerecht er op zijn best uit wanneer het vastgelegd wordt op de gevoelige plaat. Zo maak je de perfecte foto om je vrienden jaloers te maken!

De leukste restaurantconcepten

De populariteit van food trucks en pop-uprestaurants geeft ruimte voor vernieuwende eetgelegenheden

Dankzij de grote populariteit van kleine eetgelegenheden rijzen de gekste restaurantconcepten nu als paddestoelen uit de grond.

Een unieke locatie, een vernieuwend restaurantconcept of een origineel interieur: in kleine eetgelegenheden zoals food trucks en pop-uprestaurants kunnen restauranteigenaars al hun creativiteit kwijt. Zo komen dan ook de meest doldwaze ideeën tot uitwerking! In 2015 kon je tijdens het aspergeseizoen bijvoorbeeld dineren op een aspergewei in Prinsenbeek (Nederland). Wat dacht je van een dinertje in een historische kerk? De Sint-Olofskapel, een van de oudste kapellen van Amsterdam, werd tijdelijk het decor van een pop-uprestaurant. Of wilde jij altijd al een keertje met je hond uit eten? In Londen kon je tijdens het Valentijnsweekend van 2016 je trouwe viervoeter uitnodigen voor een romantische date in een pop-uprestaurant, met aangepast zitmeubilair en een menukaart op hondenmaat. In eigen land kon je in Hasselt eventjes dineren bij een pop-uprestaurant waar kinderen baas waren. De 11 jonge souschefs zorgden er in het kader van een campagne over gezonde voeding voor gezonde én kindvriendelijke gerechten. Smakelijk!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

La Dolce Vita! Italië is een perfect vakantieland om