Vakantie Ardennen

  • Home
  • Vakantie Ardennen
Vakantie Ardennen

Je vakantie Ardennen scheert hoge toppen, van de Botrange tot Baraque de Fraiture!

Een stuk laaggebergte dat zich uitstrekt over een gebied in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk: dat zijn de Ardennen, een van onze favoriete natuurbestemmingen.

Geologisch gezien worden de Ardennen afgebakend als een uitloper van wat men het Rijnlands leisteenplateau noemt. Via dat leisteenmassief zijn onze Ardennen onder meer met de Duitse Eifel verbonden, en nog verder naar het oosten met Sauerland. In ruimere zin stellen we de Ardennen ook weleens gelijk aan een groter gebied, dat onder andere ook de Condroz, de Fagne-Famenne en de Voerstreek omslaat. De hoogste toppen vind je de Hoge Venen, een onderdeel van de geologische Ardennen. Daar beklim je bijvoorbeeld het Signaal van Botrange, dat met een hoogte van 694 meter het hoogste punt van België vormt. Die geologische situatie brengt prachtig reliëf met zich mee. 

Enkele rivieren - waaronder de Samber, de Maas, de Ourthe, de Lesse, de Amblève - versnijden het landschap en groeven doorheen de eeuwen indrukwekkende valleien en grottencomplexen uit. Enkele van de bekendste van de grotten zijn die van Han en van Remouchamps. Die ondergrondse complexen kan je bezoeken, en een tochtje levert er steeds overweldigende beelden op. Elk grottencomplex straalt een heel eigen sfeer uit en is zeker een bezoekje waard voor al wie in de Ardennen vakantie viert. Kort om, zijn de Ardennen uniek en een must-see wie door eigen land op een vakantie of rondreis België gaat.

De Ardennen: zo mooi, en zo divers

Van de Luxemburgse Ardennen tot de Franse en de Vlaamse Ardennen

We zijn het er niet altijd over eens waar de Ardennen beginnen of eindigen, en dat hoeft niet onverwachts te zijn in een diverse streek als deze.

De verschillende stukjes Ardennen vallen niet over een kam te scheren. Van de glooiende akkers en de naald- en loofwouden van de Famenne over de stoere heuveltoppen in de Luxemburgse Ardennen tot het moerasgebied van de Hoge Venen: de ene regio is het andere niet! Heel bijzonder is de streek bij de rivier de Gaume, een relatief klein gebiedje bij de stad Virton. Daar heerst een microklimaat, wat maakt dat je in de Pays de Gaume altijd enkele graden warmer meet dan elders in de Ardennen. Het idyllische gebied heeft zijn bijnaam - 'de kleine Provence' - dan ook niet gestolen. De oorzaak van het microklimaat is tweevoudig. Enerzijds wordt het gebied afgeschermd door een heuvelrug, die een soort kom rond het gebied vormt. Anderzijds bestaat de bodem uit kalksteen, een gesteente dat de warmte langer vasthoudt. Dit is met andere woorden de ideale streek voor een wandelvakantie in prachtige natuur, waarbij je de indruk hebt dat je je in een exotische oord bevindt terwijl je niet eens het land uit hoeft!

Tijdens je vakantie in de Ardennen, heb je dan ook een groot spectrum aan mogelijkheden. Een actieve vakantie wordt het zeker, dat staat vast. De natuur van de Ardennen schept ten eerste heel wat mogelijkheden voor de geoefende en minder geoefende stappers. Een pittige wandeling waarbij je de ene heuvelrug na de andere trotseert, heb je zo uitgestippeld, naast meer ontspannende routes over vlak terrein. Avonturiers halen hun hartje op bij outdoor- en survivalactiviteiten die her en der georganiseerd worden. Zo kan je rotswanden beklimmen, mountainbiken, raften of de speleoloog in jezelf ontdekken in ondergrondse grotten. Op de Maas, de Ourthe en de Semois kan je bovendien bootjes huren en avontuurlijk kayakken of kanoën. Na de actie uitrusten met een heerlijke sessie in de sauna van het wellness hotel? Daar dienen wereldberoemde thermen als die van Spa voor!

Flora en fauna

De Ardennen: een streek vol bijzonder leven

Wie of wat huist er zoal in de diepe wouden van onze Ardennen? Groot en klein, heel wat bijzondere planten en dieren doen je je ogen uitkijken.

Dat de Ardennen België van de mooiste stukjes natuur voorzien, is bekend. Gedurende een wandeling tijdens een weekend Ardennen zijn een verrekijker en een fototoestel dan ook onontbeerlijk. Houd je ogen goed open, want wie weet kan jij een van de schuchtere dieren van het woud op de gevoelige plaat vastleggen. De dichte Ardense bossen vormen een thuis voor onder andere reeën, herten, konijnen, eekhoorns, wilde everzwijnen en lynxen. Hoog in de lucht kan je misschien een roofvogel spotten: buizerds, kiekendieven, sperwers, zwarte wouwen en vele andere soorten jagen namelijk dikwijls in deze streken. Oorspronkelijk was het Ardennengebied helemaal bedekt met een loofbomen. Naast die oorspronkelijke komen er echter ook veel naaldbomen voor, afkomstig van invoer en aanplanting.

De natuur van de Ardennen is dan ook voor velen een van de grootste redenen om naar daar af te zakken voor een vakantie in eigen land. En dat is helemaal terecht, want nergens anders in ons land vind je vergelijkbare natuurpracht. Kinderen beleven er een boeiende tijd en leren spelenderwijs veel bij over de wereld van planten en dieren. Bovendien blijft ook voor volwassenen elke wandeling opnieuw een tocht vol verrassingen. Veel ontdekkingsplezier op je volgende vakantie Ardennen!

Weetjes

Dingen die je maar beter kan weten voor je aan je vakantie Ardennen begint

Je wandelschoenen, je zonnebril, een goed boek en je regenjas (voor in geval van nood) zijn al ingepakt. Met deze weetjes er nog bij ben je helemaal voorbereid!

  • Sta je onderweg opeens oog in oog met een everzwijn, dan hoef je niet te panikeren. Tenzij je een moeder met kleintjes voor je hebt, ben je normaal gezien niet in gevaar. Zie je toch jonge everzwijnen in de buurt, klim dan gauw in een boom of loop de rivier in. Daar ben je veilig!
  • Onderzoek toonde aan dat regelmatig wandelen gezonder voor je lichaam is dan joggen. Je hebt minder kans op blessures en een fikse wandeling van tijd tot tijd houdt je net zo goed fit!
  • Wist je dat de Ardennen eigenlijk stokoud zijn? Het gebied werd al zo'n 300 miljoen jaar geleden gevormd! Dat is veel ouder dan jonkies als de Himalaya (60 miljoen jaar jong), de Pyreneeën (50 miljoen jaar jong) en de Alpen (10 miljoen jaar jong).
  • In de Ardennen wordt hoofdzakelijk Frans gesproken, maar dat is niet de enige taal. Enkele inwoners zijn het Waals nog machtig, de streektaal die niet alleen met het Frans, maar ook met de Germaanse en Keltische talen verwant is. Probeer de volgende keer dus eens een toevallige voorbijganger te groeten met een welgemeende "Bondjoû!"
  • Wat nog straffer is: ook in de Noord-Amerikaanse staat Wisconsin is er nog een klein gebiedje waar Waals gesproken wordt! Het gaat om de nakomelingen van een groep migranten die in de negentiende eeuw de oversteek maakten.
  • De watervallen van Coo zijn niet - zoals vaak aangenomen wordt - de grootste watervallen van België! Die eer gaat naar de waterval van Reinhardstein, in de vallei van de Warche bij Ovifat-Robertville, die met een hoogte van 60 meter de watervallen van Coo ver overtreft. De beroemde watervallen bij Plopsaland komen met een hoogte van 15 meter eervol op de tweede plaats.

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

La Dolce Vita! Italië is een perfect vakantieland om