Vakantie Oostenrijk

Categorieën: Vakantiebestemmingen
  • Home
  • Vakantie Oostenrijk
Vakantie Oostenrijk

Prachtig zicht van de Schafberg bij St. Sankt Wolfgang in Salzburg naast het Wolfgangsee meer

Oostenrijk als ideale vakantie

Een vakantie Oostenrijk? Altijd een goed idee. Zomer of winter, de kristalheldere meren schitteren en de besneeuwde toppen betoveren altijd!

Voor je actieve vakantie of je weekje herbronnen in de rust van de natuur hebben wij het antwoord: Oostenrijk is the place to be!

Tip: bekijk ook alle andere uitgelichte vakantiebestemmingen

Een verblijf in de bergen zou heilzaam, verkwikkend en goed voor lichaam en geest zijn, dat is een oude wijsheid. Al meer dan honderd jaar past men die theorie toe in diverse bergsanatoria, wellnessresorts en hotels. En intussen zijn er ook wetenschappelijke data die dat oude volksgeloof gelijk lijken te geven. In 2012 toonde Amerikaans onderzoek aan dat langdurig vertoeven in de bergen de kans op hartziekten vermindert. Ook blijkt een verblijf in de bergen positieve psychologische effecten te hebben en stress te verminderen. Met andere woorden, een vakantie op grote hoogte doet je zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak goed!

We trekken graag naar de bergen voor een dosis ontspanning, gezonde lucht en lichaamsbeweging. Skiën, wandelen, fietsen... Zolang er maar buitenlucht is! En net daarom is een vakantie Oostenrijk zo populair bij toeristen met allerlei achtergronden. 

De Oostenrijks Alpen

Romantische bergweiden, besneeuwde toppen en idyllische riviertjes: dat is Oostenrijk

Zonder Alpen geen Oostenrijk. En zonder Oostenrijk geen Alpen. Het land in de bergen heeft op elke helling nieuwe verrassingen klaar.

De Alpen vormen een uitgestrekt gebergte, verdeeld over wel acht landen: Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco. Van die acht landen is Oostenrijk het land dat het grootste deel van het gebergte bezit: 29% van de totale oppervlakte van de Alpen ligt dit bergland. Alleen op basis van oppervlakte zou Oostenrijk met andere woorden al tot de koningin van de Alpenstaten gekroond kunnen worden. Toch hoort de hoogste top van de Oostenrijkse Alpen, de Großglockner, met een hoogte van 'slechts' 3.798 meter niet tot de hoogste toppen van de Alpen in het algemeen. In het totaal telt het gebergte immers al 82 toppen boven de 4.000 meter, gelegen in Frankrijk, Italië en Zwitserland (volgens de Union Internationale des Associations d'Alpinisme, UIAA). Dat Oostenrijk dan misschien niet de hoogste toppen bezit, neemt niet weg dat de bergen er wereldberoemd zijn. De romantische bergweiden, besneeuwde toppen en schilderachtige beekjes bezorgen de Oostenrijkse Alpen naam en faam.

Niet zonder reden zong Julie Andrews hier “The hills are alive” in de de legendarische film “The Sound of Music”. De bergen vormen immers een steeds aanwezige actant in het Oostenrijkse landschap en beïnvloeden zowel het dagelijkse leven van de inwoners als dat van de toeristen. In Oostenrijk vakantie vieren of er wonen betekent dan ook steevast rekening houden met het bergachtige landschap. Je kan het maar beter in je voordeel gebruiken! En dat doen Oostenrijkers en bezoekers in gelijke mate. Skiën, snowboarden, wandelen, fietsen... Ieder bedwingt de toppen en hellingen op de manier die hij kiest!

The mountains are calling and I must go

– John Muir

Oostenrijk voor lekkerbekken

Smullen van sachertaart, apfelstrudel en vele andere specialiteiten

De Oostenrijkse keuken is erg veelzijdig. Van de verfijnde Weense keuken tot de stevige boerengerechten uit de bergen: lekkernijen bij de vleet.

Van oudsher bestaat het traditionele menu uit typische boerengerechten. Wereldberoemd zijn vooral de vleesgerechten, zoals schnitzel en rostbraten. Door de geschiedenis van de Oostenrijks-Hongaarse Donaumonarchie is de Oostenrijkse keuken sterk beïnvloed door omringende culturen. Elementen uit de Hongaarse, Boheemse en Italiaanse keuken vind je dan ook nog steeds terug op een gemiddelde menukaart in het bergenland. Een bekend voorbeeld is de goulash. Dat Hongaarse nationale gerecht heeft een pendant in de Weense keuken: de Fiakergulash. Daarnaast beschikken de Oostenrijkers over een zeer uitgebreid assortiment aan desserten, tussendoortjes en andere zoete lekkernijen. Met name in de hoofdstad Wenen leeft een echte koffietraditie. Op elke straathoek vind je bij wijze van spreken een Konditorei, waar je op elk moment van de dag terecht kan voor een kopje koffie. En daar hoort een stukje gebak bij! Denk bijvoorbeeld aan de Sachertorte, de fameuze chocoladetaart bedacht door Franz Sacher. Maar het land kent nog veel meer lekkernijen die zoetekauwen tijdens een vakantie Oostenrijk kunnen bekoren. Zo proef je de beste apfelstrudel in Wenen en smul je overal in het land van de Kaiserschmarren, een luchtige variant op onze pannenkoek.

Keizerlijke weelde

Oostenrijk bezit meer dan bergen alleen: in de steden wachten je een hoop schitterende verrassingen

Vandaag mag Oostenrijk dan wel als een republiek ingericht zijn, lange tijd heersten keizers over de regio. En uit die tijd blijft nog heel wat pracht en rijkdom over.

Eeuwenlang, tot aan het begin van de negentiende eeuw, zwaaiden de Habsburgse keizers de plak in Oostenrijk. In 1804 maakte het land zich los van het Heilige Roomse Rijk en werd het Keizerrijk Oostenrijk opgericht. Tot in het jaar 1918 bleef het onder keizerlijk bestuur staan, voor lange tijd als onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Met die eeuwenlange keizerlijke inrichting ging een trotse cultuur van pracht en praal gepaard. Dat uitte zich bijvoorbeeld in een grote bloei op het vlak van kunst en muziek. Denk bijvoorbeeld maar aan beroemde componisten als Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Johann Strauss en Franz Schubert, die allemaal in Wenen of Salzburg geboren werden. In en rond de grotere steden vind je bovendien nog heel wat architecturale getuigen van die tijd. Een beroemd voorbeeld is Schloss Schönbrunn, het keizerlijk zomerpaleis in Wenen. Het enorme paleis werd ontworpen met de bedoeling om het paleis van Versailles in luxe en splendeur de loef af te steken. Groter dan het Franse paleis is het slot niet geworden, maar groots is het zeker. Wenen heeft nog meer schitterende paleizen, zoals Slot Belvedere en de Hofburg. Ook bijvoorbeeld in Salzburg bewonder je enkele pareltjes, waarvan het indrukwekkende Slot Hellbrunn het bekendst geworden is. Met andere woorden: ook al behoren de Oostenrijkse keizers al lange tijd tot het verleden, overblijfselen van hun schitterende levensstijl smukken vandaag nog het land op. Dat levert voldoende bezienswaardigheden op voor een goedgevulde vakantie Oostenrijk!

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

La Dolce Vita! Italië is een perfect vakantieland om