Wandelvakanties

Categorieën: Thema's
 • Home
 • Wandelvakanties
wandel vakanties

Lauterbrunnen, Zwitserland heeft een prachtig landschap om in te wandelen

Waarom wandelvakanties?

Je kan het overal. Iedereen kan het. En je hebt er niets voor nodig - op een paar wandelschoenen na dan.

Wandelen kan op elk niveau. Ben je niet echt van het sportieve type, maar wil je toch wat aan je conditie werken? Begin dan met een ommetje in de buurt. Het heeft geen zin direct een langeafstandswandeling te plannen natuurlijk. Ben je een doorwinterd wandelfanaat, dan heb je je zinnen misschien gezet op een langere, meerdaagse wandeltocht. Ver of dichtbij, zowel in eigen land als in onze buurlanden lenen de prachtigste streken zich tot een ware wandelvakantie.

Tip: bekijk ook het overzicht van alle themavakanties.

Verschillende mogelijkheden voor je wandelvakantie

En dan kan het plannen beginnen! Stel jezelf een aantal vragen.

Verken je de streek liefst vanuit 1 hotel, tijdens een aantal dagtochten? Of trek je van a naar b tijdens een meerdaagse wandeling?

Wordt het die laatste optie, dan heb je in Europa natuurlijk de keuze uit een aantal klassiekers. Er zijn de Grote Routepaden (GR) die je zowat het hele continent door loodsen, en ook ons landje doorkruisen. De allerbekendste van deze lange wandeltochten is ongetwijfeld de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Waag je je op deze historische route, dan ligt de wandelstreek al vast. 

In andere gevallen zijn de mogelijkheden eindeloos.

In eigen land trek je naar het wandelparadijs bij uitstek, de Ardennen. Maar ook in Vlaanderen omspannen wandelnetwerken hele regio’s. 

In Duitsland trekken we dan weer graag onze wandelschoenen aan om de bossen en heuvels van de Eifel en de Moezel te verkennen. En dan zijn er natuurlijk ook nog ware wandeleilanden als Corsica - waar je naar men zegt een van de mooiste en zwaarste langeafstandspaden vindt, de GR20. De route verbindt de plaatsjes Calenzana en Conca, en slingert zich zo’n 200 kilometer door het bergachtige landschap.

Wandel vakanties

De voordelen van wandelen

Te voet doet je goed!

Wanneer je je op de zogenaamde trage wegen begeeft, krijg je toegang tot de meest pittoreske plekjes. Een idyllische open plek in het bos, het uitzicht vanaf een heuvelrug, een schattig dorpje dat opduikt op het wandelpad… Maar er is meer!

 • Even de rust en de stilte van het bos opzoeken, de drukte achter je laten. Je hoeft zelfs geen urenlange wandelingen te maken om de positieve effecten gewaar te worden. In geen tijd slaag je er in om alle stress voor even te vergeten en je hoofd helemaal leeg te maken. Het Laatste Nieuws schrijft zelfs dat wandelen de symptomen van depressie tegen zou gaan.
 • Het spreekt misschien voor zich, maar wandelen is goed voor de conditie. Je hoort af en toe zeggen dat je dagelijks minimaal een halfuur moet bewegen. En laat een wandeling nu net een hele toegankelijke manier van fysieke inspanning zijn! Niet alleen goed voor je spieren en gewrichten, maar ook voor je hart en bloedvaten. Volgens gezond.be heeft wandelen een positief effect op je bloeddruk en je cholesterolgehalte.
 • Ga je vaak wandelen, dan verminder je ook het risico op botontkalking. Zelfs wanneer je al last hebt van osteoporose, blijft bewegen erg belangrijk. Genezen is niet mogelijk, maar je kan het proces van botontkalking wel afremmen, zo stelt gezondheidsnet.nl. Daarbij is vooral de regelmaat belangrijk. Het is beter elke dag een halfuurtje te wandelen, dan een keer per week kilometers te vreten.

De gezondheidsvoordelen zijn behoorlijk indrukwekkend. De fitheid die je dankt aan regelmatige wandeltochten, heeft ook een invloed op je mentale gezondheid. Je voelt je beter in je vel en hebt meer zelfvertrouwen. Tijdens een wandeling neem je de tijd om rond te kijken. Veel sneller dan 5 kilometer per uur beweeg je je niet voort, wat je de kans geeft kleine details in je op te nemen, die je anders sowieso zou missen. Wandel je met een paar gelijkgestemde zielen? Dan is het het ideale moment om bij te praten, over van alles en nog wat. Hilarische momenten maar ook diepgaande gesprekken, tijdens een wandeling kan het allemaal. Vertrek je in je eentje op wandelvakantie? Voor sommigen is het het ideale moment om te bezinnen. Even stilstaan bij het leven. Wat wil je, wat verwacht je, hoe leid jij je leven? Voor anderen is het juist een gelegenheid om nieuwe vrienden te maken. Want waar je ook komt, overal zijn mensen. Medewandelaars op je pad, vriendelijke mensen in de dorpjes die je doorkruist, de gastvrouw in je hotel... Waarschijnlijk wordt het gewoon een combinatie van dat alles, en dat is natuurlijk helemaal ok!

Tips voor wandelaars

Ga voorbereid op weg en voorkom problemen.

Wandelen? Dat kan toch iedereen? Klopt, maar toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je op wandelvakantie vertrekt.

 • Kies de juiste wandelschoen. Neem hier je tijd voor. Denk goed na over het type tochten dat je zal maken en laat je adviseren. Stel vragen, probeer verschillende schoenen en kies dat ene paar dat voor jou gemaakt lijkt. Je zal jezelf dankbaar zijn!
 • Pak je rugzak op de juiste manier in. Verschillende websites leggen je tot in detail uit hoe dat in zijn werk gaat. De gouden regel: zorg dat de zwaarste dingen zo dicht mogelijk tegen je rug zitten.
 • Doe voor je vertrekt een paar oefeningen om op te warmen. Dat voorkomt blessures. Ook na afloop even rekken en strekken is een goed idee.
 • Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Drink regelmatig. Krijg je dorst, dan is het eigenlijk al een beetje te laat.
 • Wandelen kost energie. Vertrekken met een lege maag is dan ook uit den boze. Zo’n anderhalf uur voor je tocht geniet je van een maaltijd vol vitaminen en koolhydraten, en dan kan je ertegenaan. Neem ook een gezonde snack mee voor tijdens de wandeling.
 • Neem pauze wanneer dat nodig is en laat het tempo niet door anderen bepalen. Je eigen ritme is heilig!
 • Tot slot: geniet ervan!

Welke is de mooiste (van het land)?

Pareltjes van wandelingen

De mooiste, de langste, de pittigste, de indrukwekkendste, de spectaculairste, de speciaalste, de uniekste… We houden van lijstjes!

Ook als het aankomt op wandelen, zijn we er niet ongevoelig voor. Zo selecteerde Vlaanderen Vakantieland de tien mooiste wandelingen van Vlaanderen. Ze voeren je van de Westhoek tot de Vlaamse Ardennen en van de Voerstreek tot de Kempen. Ook tijdens de Fiets- en Wandelbeurs wordt sinds 2015 de ‘Wandelroute van het jaar’ gekozen. De eerste die in de prijzen viel was het Wandelnetwerk Pajottenland.

Ook opkomend sinds 2005 zijn blotevoetenpaden. Vooral in Vlaanderen zijn er tal van wandelroutes uitgestippeld en onderhouden specifiek voor natuurliefhebbers die op blote voeten willen wandelen. De paden zijn zo ingericht dat je veilig kan wandelen en je verschillende grondtypen ontdekt. Laat de voetjes ademenen en masseer de zolen door op allerlei verschillende ondergronden te wandelen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Lieteberg, het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Banjer voor 3 kilometer door de sloten en geniet van de gras-, kei-, en modderpaden. Ook zijn er tal van obstakels waar je overheen, doorheen of onderdoor moet klimmen. Leuk voor jong en oud! In totaal zijn er zo’n 20 blotevoetenpaden in Vlaanderen te vinden. Genoeg wandelpaden met óf zonder schoeisel in België te ontdekken dus.

Maar ook verder van huis vind je de perfecte setting voor tal van wandelvakanties. Zo werden de mooiste wandeltochten ter wereld in 2015 door Knack opgelijst. Europese toppers van formaat als Kungsleden in Zweden, Grindelwald in Zwitserland en Croagh Patrick in Ierland gaan er zij en zij met absolute parels als de Grand Canyon Rim to Rim, de Fitz Roy Trek in Argentinië en de Kalalau Trail op Hawaii. En dat is natuurlijk slechts een van de vele lijstjes… Onze tip: trek er gewoon zelf opuit. Je kan lezen zoveel je wil, je ervaart pas echt wat een wandeling met je doet wanneer je de wind langs je gezicht voelt waaien, wanneer het grind onder je schoenen knispert en het pad zich voor je uitstrekt tot ver voorbij de horizon!

LEESINSPIRATIE

Met TUI op Cruise! TUI reizen biedt je ook

Star ClippersDroomcruises aan boord van echte zeilschepen... Kom

Waarom op cruise gaan met Celebrity Cruises?Celebrity Cruises