Weekendje Ardennen

Categorieën: België, Dichtbijvakantie
  • Home
  • Weekendje Ardennen
Weekendje Ardennen

Weekendje vrij en zin in een vakantie in België? Traveldino heeft het antwoord: boek een weekend Ardennen!

Waarom een weekendje Ardennen?

Wie is er nooit geweest? Met de hele familie in een vakantiehuisje. Een romantisch weekend met zijn tweetjes. Of op kamp met de jeugdbeweging? De Ardennen zijn een vakantieparadijs in eigen land!

De streek heeft dan ook voor ieder type vakantieganger iets te bieden. In de eerste plaats denk je natuurlijk aan betoverende landschappen. De dichte bossen, pittige heuvels en lieflijke valleien vallen inderdaad erg in de smaak bij wandelaars en amateur-wielrenners. Ver weg van de bewoonde wereld kom je hier makkelijk tot rust. En toch heeft de regio meer te bieden! Zo overvalt de charme van stadjes als Malmedy je, komt de avonturier in jezelf naar boven in Durbuy en kan je urenlang shoppen in een stad als Spa. Deze laatste bestemming spreekt trouwens ook wellnessfanaten aan. De thermen zijn al jaar en dag een trekpleister, net als het beroemde Circuit van Spa-Francorchamps.

Kortom, een weekend Ardennen biedt voor ieder wat wils! Relatief dicht bij huis en uiterst divers, dat is deze regio in een notendop. En dat is ook net de reden waarom het de perfecte bestemming is voor een vakantie in groep of met de hele familie.

Wandelen in de Ardennen

Een ding mag je niet vergeten tijdens je weekendje Ardennen: je wandelschoenen.

Langs kronkelende (bos)paden liggen de mooiste schatten. Na een beklimming van een heuvel word je beloond met een adembenemend panorama. En rondom je? Niets dan stilte en rust!

De meeste hotels in de Ardennen voorzien je wel van wandelkaarten, zodat je de omgeving kan verkennen zoals het hoort. De zogenaamde “trage wegen” bieden je immers de mogelijkheid om het fascinerende landschap echt in je op te nemen. Het hoeft niet te verbazen dat je tijdens je vakantie Ardennen enkele van de mooiste wandelingen van ons land maakt. Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging de Belgische Ardennen in 2014 nog uitriep tot wandelbestemming van het jaar? Op het lijstje met perfecte wandellocaties prijken onder andere de Baraque Michel en de Signal de Botrange, het hoogste punt van ons land. Ook aan de oevers van de Ourthe werden tal van wandelroutes voor je uitgestippeld, met een totale lengte van maar liefst duizend kilometer!

Wordt het te moeilijk om een keuze te maken? Dan zetten we je graag op weg met een niet te missen tocht. Een absolute aanrader is immers de wandeling door de vallei van de Ninglinspo, een van de prachtigste van heel België, daar zijn Weekend Knack en Columbus Magazine het over eens. Deze rivier, een zijtak van de Amblève, draagt trouwens met trots de naam van enige bergrivier van het land. De wandelroute voert je langs de oevers van de rivier en waterbekkens tussen de rotsen. En zo word je plots (opnieuw) verliefd op ons eigen landje...

Nature is not a place to visit. It is home.

– Gary Snyder

Natuurwonderen in de Ardennen

De grootste aantrekkingskracht van de Ardennen? Het weelderige landschap! Zelfs voor een weekend is het de moeite om de Ardennen te bezoeken voor deze prachtige natuur.

Niet alleen bossen en rotsige heuvels bepalen het uitzicht. Het Ardennenlandschap is diverser dan dat!

Denk maar aan de Watervallen van Coo, een van de beroemdste trekpleisters van de regio. Waar toeristen vroeger hun weg vonden naar de plek om de onstuimige natuurkracht, lokt de plek vandaag vooral gezinnen met kinderen - met dank aan het populaire pretpark Plopsa Coo. Op de plek waar de Amblève zich naar beneden stort, maken je kapoentjes nu kennis met hun grote helden Piet Piraat en Mega Mindy.

Daarnaast valt er ook ondergronds heel wat te beleven. Zo is een weekend Ardennen niet compleet zonder een bezoek aan de grotten van Han. De Lesse holde in het gesteente een complex van ondergrondse zalen uit, waardoor het een van de grootste grottencomplexen van Europa is geworden. Uit opgravingen blijkt dat men in de prehistorie al weet had van het bestaan van deze onderaardse kamers. Sinds de 18e eeuw lokt deze mysterieuze wereld nieuwsgierige toeristen. Vandaag word je tijdens een bezoek begeleid door een gids, en krijg je toegang tot een fractie van het hele complex.

Gastronomisch genieten

Een weekendje Ardennen zonder te proeven van de heerlijke streekproducten Onmogelijk!

Wie naar de Ardennen gaat, komt niet enkel terecht in een sprookjeslandschap. Dit is ook de hemel op aarde voor bourgondiërs en fijnproevers.

Bier en Belgen, het is een gedroomde combinatie. En dat merk je ook in de Ardennen. Van amateur-brouwers tot speciaalbieren die tot buiten de grenzen van ons land bekendheid genieten, ook in het zuiden van ons land hebben ze hun thuis. Wist je trouwens dat maar liefst 3 trappistbieren worden gebrouwen in de Ardennen? Een weekend Ardennen vraagt dan ook om een bezoek aan een brouwerij. Kies je voor een wandeling door de abdij van Chimay, met nadien een proeverij van de Rode, Witte en Blauwe Chimay? Trek je naar het kleine dorpje Achouffe, wereldberoemd om zijn La Chouffe? Of reis je terug in de tijd, naar de ruines van de oude abdij van Orval? Daarnaast zijn er nog tientallen hobbybrouwerijen waar je alles te weten komt over de nobele kunst van het brouwen.

Bij een lekker drankje hoort een hapje. Ook daarvoor zit je in de Ardennen goed. De Ardense ham? Die kent iedereen. En de abdij van Maredsous? Die voorziet je niet alleen van een lekker glas bier, maar staat ook bekend om de gelijknamige kaas. In het wildseizoen word je al helemaal in de watten gelegd in de plaatselijke restaurants.

Nu rest je nog maar een ding: dat perfecte hotel in de Ardennen vinden! En daar helpt Traveldino je graag bij…

LEESINSPIRATIE

In augustus 2022 bezochten we Bologna en ontdekten

Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in

La Dolce Vita! Italië is een perfect vakantieland om